Hva er matbløffere?

I forrige uke skrev jeg om hvordan man skal lese varedeklarasjoner. En av grunnene til at man bør gjøre dette til en vane, er nettopp for å avsløre matbløfferne. Det vil si: produsenter som lurer deg til å tro at dette produktet er noen annet enn det det er. Som selger mat som skal være «sunn» eller «barnevennlig», men som er full av tilsettingsstoffer, stivelse, salt og sukker.

Når det gjelder mat, er så mye tillatt som aldri hadde blitt godtatt i annen markedsføring, og ja, det er lett å la seg lure av matbløffere.

Svenskene har en forbrukerorganisasjon,  Äkta Vara, som jobber nettopp for ren, ekte mat uten tilsettingsstoffer. I Sverige har foreningen til og med egen merkeordning. Når maten er merket med Ä kan du stole på at du faktisk får mat, og ikke bare noe laget i en lab.

Organisasjonen kårer hvert år årets matbløff, og vinneren i år ble Alpro Soya Cuisine, som er en erstatning for kremfløte. Til tross for at den kalles et soyaprodukt, inneholder den bare to prosent soyabønner. Ellers inneholder den stort sett palmeolje og sukker.

Alpro Soya Cuisine vant med over 19000 stemmer. Lenger nede på listen finner vi Sempers glutenfrie bokhvete og teff-mel.

Jeg vil tro produktet fikk stemmer fordi det selges som mel, men inneholder bare 45 prosent mel, hvorav en god porsjon rismel (mengde ikke spesifisert på ingredienslisten). Resten er blant annet stivelse og fortykningsmiddel.

Unngår du gluten- eller laktose? Er du veganer?

Da bør du være ekstra påpasselig. Her er det nemlig mange matbløffere. Det er særlig i erstatningsprodukter, som dette melet og «kremfløten», at vi finner mye løgn og uetisk markedsføring. Innen matindustrien er det fullt mulig å lage noe som ser ut som pølse, lukter som pølse og smaker som pølse, men som ikke inneholder spor av kjøtt.

Hvis du unngår gluten eller laktose uten annen grunn enn at du mener det er sunt, skal du være forsiktig så du ikke erstatter det med noe som garantert er usunt istedet. Bokhvete- og teffmel høres veldig bra ut, men i og med at dette «melet» fra Sempers inneholder så mye annet rart, skulle jeg likt å sammenlikne innholdet av mineraler og vitaminer med for eksempel grovt sammalt hvetemel. «Kremfløte» laget av palmeolje trenger jeg vel ikke si noe mer om, annet enn æsj.

Hvordan unngår du matbløffere? Spis ren, ekte mat!

KICKSTART ET SUNT KOSTHOLD –

GRATIS GUIDE MED MINE 5 BESTE TIPS.

 

Når du takker ja til guiden, godtar du også at jeg sender deg en epost nå og da med oppskrifter, artikler om kosthold og helse, og info om kurs og bøker.