At spansk matkultur er veldig forskjellig fra den norske, slo meg omtrent med en gang vi krysset grensen for bare noen dager siden. Det er åtte år siden jeg flyttet fra Hellas, og jeg hadde nesten glemt hvor enkelt det er å velge sunn mat i Middelhavslandene – og hvor forvirrende det er i Norge, med norsk matkultur.

Vi har kjørt hele veien fra Surnadal på Nordmøre til vingården vår i Granada-provinsen sør i Spania, over 4000 km. Det ble noen påfyllingsstopp langs E6 og E18, før vi tok ferga fra Kristiansand til Danmark, og da står valget mellom pølse, pizzaslice eller burger, potetgull i ulike varianter og godteri. Nå skjer det veldig mye positivt innen norsk matkultur, men det er ikke noe du legger merke til som bilturist gjennom vårt lange land!

Middelhavslandenes matkultur

I de Middelhavslandene jeg har besøkt, er det aldri noe problem å finne en kafé eller restaurant langs veien, hvor du kan få et enkelt og godt måltid. Her i Spania ligger det en restaurant eller kafé i tilknytting til omtrent hver eneste bensinstasjon, hvor du kan sitte ned og spise mat som krever kniv og gaffel, enten det er salat, spansk omelett eller en middagsrett.

Forskjellen i matkultur kommer også til syne i utvalget av butikker. Vår nærmeste landsby, Cadiar, har rundt 1500 innbyggere, men likevel to slaktere, en fiskebutikk, to grønnsaksmarked og et lite supermarked. Da vi kom for å handle mandag, viste det seg å være fiesta, så bare supermarkedet var åpent. En butikk som kunne få plass i et hjørne av en vanlig Rema, men med et upåklagelig matutvalg. Det vil si: Et rikelig utvalg av ren, ekte mat. Det vi kaller gode råvarer. Da er det ingen kunst å spise sunt!

Da jeg flyttet til Hellas i 1993, ble jeg nærmest «tvunget» til å lage all mat fra bunnen, ettersom det ikke fantes alternativ. Vil du ha kjøttkaker? Og brun saus? Ja, da får du lage de selv! Slik oppdaget jeg hvor enkelt – og stort sett mye mindre tidkrevende enn jeg hadde trodd – det var å lage «ordentlig» mat. Kostholdet mitt ble betydelig bedre rett og slett fordi jeg ikke hadde annet valg.

De enorme norske matbutikkene, gjør det mye vanskeligere å velge de sunne, gode matvarene. I vår vestlige matkultur kan det virke som om det er et umettelig marked for hel- og halvfabrikata. Dessuten er mye pakket inn og presentert på en måte som får deg til å tro at du velger sunt. Hvis du går forbi hyllene med produkter som er prosessert på en eller annen måte, er det ikke så mye igjen å velge i. Kvantitet er ikke nødvendigvis ensbetydende med kvalitet.

 

Tips for å adoptere Middelhavslandenes matkultur i Norge:

 

Velg det du har lyst på i grønnsaksdisken.

  • Velg ferske eller frosne kjøttvarer som ikke er bearbeidet.
  • Det samme gjelder for fisk.
  • Bli medlem av din lokale Reko-ring.
  • Handle på Bondens Marked når du kan.
  • Er det dårlig utvalg av fisk i dine lokalbutikker? Sjekk om Fiskeruta kan være noe for deg.
  • Til slutt: Har du en liten hageflekk? Kanskje kan du også dyrke noe mat selv.
sunnere kosthold

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻