At spansk matkultur er veldig forskjellig fra den norske, slo meg omtrent med en gang vi krysset grensen for bare noen dager siden. Det er åtte år siden jeg flyttet fra Hellas, og jeg hadde nesten glemt hvor enkelt det er å velge sunn mat i Middelhavslandene – og hvor forvirrende det er i Norge, med norsk matkultur.

Vi har kjørt hele veien fra Surnadal på Nordmøre til vingården vår i Granada-provinsen sør i Spania, over 4000 km. Det ble noen påfyllingsstopp langs E6 og E18, før vi tok ferga fra Kristiansand til Danmark, og da står valget mellom pølse, pizzaslice eller burger, potetgull i ulike varianter og godteri. Nå skjer det veldig mye positivt innen norsk matkultur, men det er ikke noe du legger merke til som bilturist gjennom vårt lange land!

Middelhavslandenes matkultur

I de Middelhavslandene jeg har besøkt, er det aldri noe problem å finne en kafé eller restaurant langs veien, hvor du kan få et enkelt og godt måltid. Her i Spania ligger det en restaurant eller kafé i tilknytting til omtrent hver eneste bensinstasjon, hvor du kan sitte ned og spise mat som krever kniv og gaffel, enten det er salat, spansk omelett eller en middagsrett.

Forskjellen i matkultur kommer også til syne i utvalget av butikker. Vår nærmeste landsby, Cadiar, har rundt 1500 innbyggere, men likevel to slaktere, en fiskebutikk, to grønnsaksmarked og et lite supermarked. Da vi kom for å handle mandag, viste det seg å være fiesta, så bare supermarkedet var åpent. En butikk som kunne få plass i et hjørne av en vanlig Rema, men med et upåklagelig matutvalg. Det vil si: Et rikelig utvalg av ren, ekte mat. Det vi kaller gode råvarer. Da er det ingen kunst å spise sunt!

Da jeg flyttet til Hellas i 1993, ble jeg nærmest «tvunget» til å lage all mat fra bunnen, ettersom det ikke fantes alternativ. Vil du ha kjøttkaker? Og brun saus? Ja, da får du lage de selv! Slik oppdaget jeg hvor enkelt – og stort sett mye mindre tidkrevende enn jeg hadde trodd – det var å lage «ordentlig» mat. Kostholdet mitt ble betydelig bedre rett og slett fordi jeg ikke hadde annet valg.

De enorme norske matbutikkene, gjør det mye vanskeligere å velge de sunne, gode matvarene. I vår vestlige matkultur kan det virke som om det er et umettelig marked for hel- og halvfabrikata. Dessuten er mye pakket inn og presentert på en måte som får deg til å tro at du velger sunt. Hvis du går forbi hyllene med produkter som er prosessert på en eller annen måte, er det ikke så mye igjen å velge i. Kvantitet er ikke nødvendigvis ensbetydende med kvalitet.

 

Tips for å adoptere Middelhavslandenes matkultur i Norge:

 

Velg det du har lyst på i grønnsaksdisken.

  • Velg ferske eller frosne kjøttvarer som ikke er bearbeidet.
  • Det samme gjelder for fisk.
  • Bli medlem av din lokale Reko-ring.
  • Handle på Bondens Marked når du kan.
  • Er det dårlig utvalg av fisk i dine lokalbutikker? Sjekk om Fiskeruta kan være noe for deg.
  • Til slutt: Har du en liten hageflekk? Kanskje kan du også dyrke noe mat selv.
middelhavskost

Elsker du maten fra Middelhavslandene?

Skulle du ønske at du kunne spise like sunt, godt og variert som en spanjol eller italiener?

Da er dette nettkurset noe for deg. Enten du bor på Støren, i Berlevåg eller på Utsira, viser jeg hvor enkelt det er å lage Middelhavsmat med de ingrediensene du får kjøpt lokalt.

 

Få den gode matfølelsen fra Spania, Hellas og Italia rett hjem. Sjekk ut dette nettkurset.