Mettet fett i ost og melkeprodukter er ikke bare ok, men bør faktisk inngå i et sunt kosthold. Særlig gjelder dette fermentert ost og yoghurt, som gir viktig næring til tarmbakteriene. American Society of Nutrition fastslår at helfet ost og helmelk ikke kan settes i sammenheng med hjerte- og karsykdommer, slik vi har fått høre de siste tiårene.

Artikkelen, som du kan lese her, er basert på en rekke nyere studier. Ikke bare konstanterer de amerikanske ernæringsekspertene at det ikke er noen sammenheng mellom hjerte- og karsykdommer og mettet fett i ost og melkeprodukter. De påpeker også at helfete oster, helmelk og yoghurt i kostholdet faktisk kan virke forebyggende, ikke bare mot hjerte- og karsykdommer, men også overvekt og diabetes type 2.

Det er flere stoffer enn bare mettet fett i osten

Mat er mer enn de enkelte komponentene. Det forskerne (endelig!) begynner å bli mer klar over, er at i matvarer er det et samspill mellom mange komponenter og at de enkelte næringsstoffene påvirker hverandre. Så vi vet ikke akkurat hva det er i helmelk som gjør at det mettede fettet ikke skader hjertet ditt – tvert imot.

Skikkelig gode nyheter for oss som elsker ost, altså. Selv har jeg aldri valgt lettost, lettyoghurt eller lettmelk, da jeg synes smaken blir borte.

Hva med deg – velger du lettprodukter eller foretrekker du helfete oster og melkeprodukter?

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻