Mettet fett i ost og melkeprodukter er ikke bare ok, men bør faktisk inngå i et sunt kosthold. Særlig gjelder dette fermentert ost og yoghurt, som gir viktig næring til tarmbakteriene. American Society of Nutrition fastslår at helfet ost og helmelk ikke kan settes i sammenheng med hjerte- og karsykdommer, slik vi har fått høre de siste tiårene.

Artikkelen, som du kan lese her, er basert på en rekke nyere studier. Ikke bare konstanterer de amerikanske ernæringsekspertene at det ikke er noen sammenheng mellom hjerte- og karsykdommer og mettet fett i ost og melkeprodukter. De påpeker også at helfete oster, helmelk og yoghurt i kostholdet faktisk kan virke forebyggende, ikke bare mot hjerte- og karsykdommer, men også overvekt og diabetes type 2.

Det er flere stoffer enn bare mettet fett i osten

Mat er mer enn de enkelte komponentene. Det forskerne (endelig!) begynner å bli mer klar over, er at i matvarer er det et samspill mellom mange komponenter og at de enkelte næringsstoffene påvirker hverandre. Så vi vet ikke akkurat hva det er i helmelk som gjør at det mettede fettet ikke skader hjertet ditt – tvert imot.

Skikkelig gode nyheter for oss som elsker ost, altså. Selv har jeg aldri valgt lettost, lettyoghurt eller lettmelk, da jeg synes smaken blir borte.

Hva med deg – velger du lettprodukter eller foretrekker du helfete oster og melkeprodukter?

MIDDELHAVSKOST PÅ NORSK

middelhavskost

 

 

Ønsker du best mulig helse når du blir gammel? Høy levealder og god helse i alderdommen er to av mange fordeler ved den tradisjonelle Middelhavskosten. Hvordan kan du spise som en greker, italiener eller spanjol selv om du bor i Norge? Last ned gratis guide.

Når du sier ja til guiden, godtar du også at jeg sender deg nyhetsbrev med info om mat og helse, kurs og bøker.