Som trondhjemmer er jeg naturlig nok veldig stolt over at Speilsalen fikk Michelinstjerne i går, og at Trondheim nå kan skryte, på beskjedent trøndersk vis, av å ha hele tre Michelinrestauranter. Som ernæringsfysiolog synes jeg også at det er viktig: det disse stjernekokkene gjør, er å sette fokus på ren, ekte mat, som stort sett er produsert lokalt. Du får selvfølgelig ikke Michelinstjerne ved å bruke halvfabrikata eller dårlige råvarer.

En av de største utfordringene i vårt vestlige kosthold er nettopp at vi ikke tar oss tid til å lage mat fra bunnen av (selv om det ofte er raskere enn å tilberede en Toro-middag). Ikke bare får vi oss miljøgifter fra sprøytemiddel, matemballasje, klær, luft og vann, men mye av ferdigmat er full av kjemikalier, mange som vi vet veldig lite om, i tillegg til et høyt innhold av salt og sukker.

Samtidig er vi også opptatt av at mat skal være så billig som mulig, og dette vil selvfølgelig gå utover kvaliteten. Kjøtt fra ei ku som har fått gått ute på beite, og ikke bare vært i en luftegård de pålagte åtte ukene av året, smaker bedre (i tillegg til at kua har hatt det mye bedre enn om hun hadde stått bundet i en trang bås mesteparten av livet). Dette er mer arbeidskrevende for bonden, noe som gjør at han må ta høyere pris for kjøttet. Men kan jo minne om at det er Reitan, og ikke en vanlig storfebonde, som ligger på inntektstoppen i Norge.

 

Slik kan du lære av Michelinstjerne-kokkene:

  • Velg mat fra lokale produsenter, gjerne bønder som har fått Dyrevernmerket. Det betyr at dyra som kjøttet, melka eller eggene kommer fra, har levd et godt og naturlig liv. Speilsalen har ferskosten Nyr på menyen. Den kommer fra Grøndalen gård, den første gården i Norge som fikk dette merket.
  • Spis vilt! Rype, hare, elg, hjort og rådyr er dyr som har fått leve et fritt og godt liv, og fått beite i ren, norsk natur. Det samme gjelder forsåvidt villsau.
  • Velg økologisk når du kan.
  • Plukk mat i hagen og utforsk nye smaker. Både berberisbær (bær fra «stikkebusk», som vi kallte den da jeg var liten), stikkelsbær, hyllebær, tinved, jernurt og einer er ingredienser i Michelinstjernemenyen i Speilsalen.

Få mine 7 viktigste kostholdsråd

  • – SPIS DEG SUNN OG FRISK
  • – FÅ MER ENERGI
  • – FOREBYGG SYKDOM
  • – LINDRE SYKDOMSPLAGER
  • – HOLD VEKTA STABIL

17 SIDER GUIDE MED INFO, TIPS OG OPPSKRIFTER

Ved å takke ja til guiden godtar du også at jeg sender deg eposter med informasjon. Du kan når som helst stoppe disse.