Hva er middelhavskost til frokost – hva skal du spise til frokost hvis du ønsker å følge middelhavsdietten? Bildet, fra noen år tilbake, er fra en tidlig morgenstund i Toulouse. Det er jo bare herlig å være på ferie i Frankrike, og å kunne stikke innom nærmeste boulangerie for å kjøpe nystekt, baguette! Nyte varm baguette, med smør og syltetøy til frokost… Eller kanskje du heller velger en croissant, som du kan dyppe i en bolle med café au lait?

I Hellas kan du likeledes ta en frokosttur til en bougatseria, og velge deg en nystekt filodeigpai, fylt med vaniljekrem, fetaost eller spinat. Kose deg med den og en liten kopp gresk kaffe eller kanskje en iskald frappé. Deilig!

Er dette middelhavskost til frokost?

Ja, det er det jo forsåvidt, men særlig sunt er det jo ikke. Da jeg jobbet som au pair i Paris på tidlig 80-tall, fikk vi den berømmelige baguetten til frokost (og det var ikke noe jeg klagde over!), men til gjengjeld var det veldig sunn mat resten av dagen, med varm lunsj og mye grønnsaker. Brød ble spist til maten, ikke som et eget måltid. I Hellas regnes bougatsa nærmest som «junk food» . Noe du kan skeie ut med nå og da, men ikke noe du spiser hver dag hvis du er opptatt av at maten skal gi deg energi og overskudd.

Så hva skal du spise til frokost da?

Middelhavskost til frokost kan godt være den gode, gamle norske brødskiva. Noe av det som karakteriserer middelhavsdietten er nettopp grove kornprodukter, og i Norge er vi flink på grovbrød. Enten du velger å bake selv, eller kjøper et godt brød med den høyeste grovhetsgraden.

Havregrøt er også er godt valg.

Andre gode alternativ til frokost er:

Egg, enten du velger å speile det, røre det lage en omelett. Putt gjerne inn noen grønnsaker i omeletten.

Yoghurt naturell med frukt eller bær, nøtter og mandler.

Hjemmelaget smoothie gir et energikick. Finn oppskrifter og inspirasjon til smoothie her.

Pannekaker eller vaffler, med noe grovt mel i røren. Her er en oppskrift på havrelapper, som smaker nydelig til frokost.

Hva inngår ikke i middelhavskost til frokost?

Jeg er ikke for å nekte folk å spise noe som helst, så hvis du har lyst på kjøttekaker i brun saus til frokost, er det helt greit! Mange orker ikke tanken på å spise noe før langt utpå dagen, så hvis dette gjelder deg, synes ikke jeg du skal tvinge deg til å spise frokost. Ved å lytte til kroppen skaper du god kommunikasjon med den, og blir flinkere til å kjenne etter hva den trenger.

Det som imidlertid ikke hører hjemme i middelhavskosten, frokost eller til andre måltid, er prosessert mat (hel-og halvfabrikata). Mange tenker da bare på ferdigmiddag, men veldig mange typer pålegg hører til denne kategorien. Det gjelder blant annet ferdig leverpostei, mange pølse- og skinkeprodukter, bacon, rekesalat, italiensk salat, ost på tube og mer. Litt bacon til en søndagsfrokost nå og da er selvfølgelig ikke noe problem, men bearbeide kjøttprodukter er ellers noe du helst ikke skal spise hver dag.

Cornflakes og puffet ris, gir omtrent bare sukker og null næring. Mange frokostblandinger inneholder også veldig mye sukker og stivelse i form av tapioka, mais eller ris, i tillegg til tilsettingsstoffer.

Veldig mye av det som selges som yoghurt eller yoghurtetterlikninger, har også et høyt innhold av kjemiske stoffer, sukker, kunstige søtstoffer og annet som ikke tilfører kroppen din noe av verdi. Velg heller yoghurt naturell, og smaksett selv.

Har du spørsmål eller kommentarer til dette? Send meg gjerne en epost på tove@tovececiliefasting.com.

 

Sunn, naturlig mat for deg og hele familien!

Middelhavskost
  •  Har du hatt lyst til å prøve Middelhavskosten lenge, men ikke visst hvor du skal starte?
  • Ønsker du å spise mindre ultraprosessert mat, men synes det virker komplisert?
  • Har du lyst til å lage deilig og sunn mat til deg og de du er glad i, uten å bruke timesvis på kjøkkenet og slite med vanskelige oppskrifter?

Jeg har gjort det KJEMPEENKELT for deg:

  • I denne e-boka får du alle oppskriftene du trenger til frokost, lunsj og middag i 14 dager.
  • Handleliste til hver oppskrift.
  • Matplan som du selv fyller ut, utfra hvordan det passer best for deg og familien de neste ukene.
  • Ukompliserte oppskrifter med ingredienser du får kjøpt på nærbutikken, slik at du kan være sikker på at dette får du til.

E-boka laster du ned med en gang du har betalt.  Hvis du skulle få problemer med nedlastingen, sender du bare en epost til tove@tovececiliefasting.com, så hjelper jeg deg.

To uker med Middelhavskost (e-bok) kr. 350

 

Vipps