Du trenger ikke ha dårlig samvittighet fordi du spiser kjøtt. Du kan velge miljøvennlig kjøtt. Kyr og sau som får gå på beite og spise gress, promper og raper metan, men gjør også en kjempejobb for miljøet.

Fra et ernæringsperspektiv er det supert at vi bytter enkelte kjøttmåltid med grønnsaker eller fisk, men det er viktig å være klar over at det også går an å velge miljøvennlig kjøtt.

Hva er miljøvennlig kjøtt?

Vi har alle hørt om metanutslippene fra landbruket, som er like ille som utslippene fra fly. Det er kyr, geiter, sauer og andre drøvtyggere som er verstingene her. Men drøvtyggerne har også andre egenskaper: de kan nyttiggjøre seg av gress og kratt. De spiser altså mat som vi mennesker ikke kan spise.

Industrialisering av landbruket og høye krav til effektiv produksjon gjør at mange kyr likevel fores opp på kraftfôr. Kraftfôr består gjerne av korn, soya og raps, og er altså dyrket på områder hvor man istedet kunne dyrke mat til mennesker. I sterk kontrast til sauen, som henter 70 prosent av maten sin i utmarka (kilde). Dessuten importeres over halvparten av kraftfôret som brukes i Norge, med de miljøkonsekvensene det medfører.

I tillegg til miljøvennlig kjøtt, bidrar også dyrene til å bevare kulturlandskap og motvirke gjengroing. Sauen gir oss også ull, som igjen kan gi oss bærekraftige, miljøvennlige og kortreiste klær.

Miljøvennlig kjøtt fra svin

Griser har bare en mage, og produserer dermed ikke metangass. Til gjengjeld har svineproduksjon fått mye kritikk for dyrevelferd. Heldigvis er det stadig flere bønder som velger å satse på frilandsgris. Grisene får boltre seg utendørs, grave i jorda og spise røtter og gress. I tillegg må de ha annet fôr, men mengden kraftfôr blir likevel betydelig mindre enn ved tradisjonelt grisehold.

Slik velger du miljøvennlig kjøtt:

  • Storfe som er grasfôra (les om Norturas krav til merking her).
  • Økologisk sau og geit
  • Reinsdyrkjøtt
  • Hjort
  • Elg
  • Frilandsgris

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).