Et av de mest frustrerende symptomene på lavt eller høyt stoffskifte er å miste hår. Selv opplevde jeg at håret ble tynt og flatt, og at krøllene (som jeg tidligere hadde forbannet mer enn en gang) forsvant. Nå savnet jeg de!

Generelt når det gjelder et sunt hår, er at et godt og variert inntak av alle næringsstoffene viktig. Det gjelder selvfølgelig også deg som har høyt eller lavt stoffskifte. Mangel på enkelte næringsstoffer kan gjøre at du mister hår, det samme kan underliggende sykdom som gjør at ikke næringsstoffene blir absorbert.

Sink er nødvendig for å omdanne hormonet T4, som produseres i skjoldbrukskkjertelen, til det aktive hormonet T3. Sinkmangel kan settes i sammenheng med stoffskifteproblemer og bidra til at du mister hår. Sink får vi særlig fra melkeprodukter, storfekjøtt og belgfrukter.

Jernmangel er relativt vanlig blant kvinner som menstruerer. Mangel på jern kan gjøre at du mister hår. Gode kilder til jern er kjøtt, grove kornprodukter og belgfrukter. Vitamin C hjelper kroppen å ta opp jern, mens kalsium virker hemmende. Hvis du har jernmangel bør du altså unngå ost på brødskiva og å drikke melk til maten (men du kan spise ost eller drikke melk et par timer etter). Et glass juice eller noen skiver paprika til måltidet vil styrke jernopptaket.

Biotin (vitamin B7) er et populært kosttilskudd for hårtap og sprukne negler. Biotinmangel er relativt uvanlig, men hvis du har hatt flere antibiotikakurer, har irritabel tarm eller cøliaki, er det mer vanlig. Behovet for biotin øker også i svangerskap og når du ammer. Hvis du har biotinmangel vil du ofte også ha rød, eksemliknende hud rundt munn, øyne og nese. Hvis du har lavt eller høyt stoffskifte er det særlig viktig å få sjekket om du har biotinmangel før du begynner å ta tilskudd. Biotin kan påvirke blodprøver av blant annet THS og gi falske resultat, så du må alltid gjøre legen din oppmerksom på at du tar tilskudd.

Folat (B9) finner du særlig i grønne bladgrønnsaker, men også i grove kornprodukter og bønner. Mangel på folat settes ikke bare i sammenheng med hårtap, men også med prematurt grått hår.

For høyt inntak av jod kan også føre til hårtap. Skjoldbrukskjertelen trenger jod for å lage hormonene T4 og T3, men et overdrevet høyt inntak av jod kan stoppe produksjonen og forverre stoffskiftesykdommen. Et av symptomene er at du mister hår. Du kan lese mer om jod her.

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).