Det finnes mange myter om kosthold som lever i beste velgående, selv om vitenskapen har avskaffet dem. Ernæring er en forholdsvis ny vitenskap, og det er viktig å ha dette i bakhodet. Vi får stadig ny kunnskap, men likevel er det mange myter om kosthold som lever videre i beste velgående.

1. Du får høyt kolesterol av å spise egg. Egg inneholder mye kolesterol, men du får ikke høyt kolesterol av å spise egg. Egg hører hjemme i et sunt kosthold, og du kan trygt spise et egg daglig. Det er heller ingen sannhet i myten om at eggehvite er sunnere enn eggeplommen. Tvert imot. En av grunnene til at egg er så sunt, er at det inneholder de fettløselige vitaminene A, D, E og K, og disse finner du bare i plommen. 90 prosent av de andre vitaminene finner du også i gulen.

2. Helfete meieriprodukter er usunne. På 80-tallet kom fettskrekken, da særlig for mettet fett (fett fra animalske produkter). I og med at både ost og melk inneholder mye fett, ble det konkludert med at helfete meieriprodukter er usunt. Vi begynte å drikke melk uten fett og spise magerost (og hvor mye slankere og sunnere ble vi???). Nå har forskerne konkludert med at det ikke er noen sammenheng mellom helfete meieriprodukter og hjerte- og karsykdommer (du kan lese mer om dette her). Tvert imot: Helfete meieriprodukter hører hjemme i et sunt kosthold.

3. Poteter er usunt og gjør deg feit. Denne myten hører sammen med karbohydratskrekken. Det ironiske er at søtpotet har fått motsatt status, selv om næringsinnholdet er relativt likt. Potet inneholder godt med fiber, noe som gjør deg god og mett. Potet er også en god kilde til vitamin C – skjørbuk forsvant i Norge da poteten gjorde sitt inntog.

4. Lettbrus er bedre enn vanlig brus og jeg kan drikke så mye jeg vil. Hvis du barer drikker brus en gang i blant spiller det ingen rolle hva du drikker, men tømmer du i deg store mengder Pepsi Max eller annen lettbrus hver dag, bør du vurdere forbruket ditt. Lettbrus er søtet med aspartam, som i dyreforsøk har vist seg (blant annet) å forstyrre den naturlige tarmfloraen, noe som igjen blant annet kan bidra til overvekt. Hvis du vil slanke deg er lettbrus et dårlig valg.

5. Fruktyoghurt er sunt. Yoghurt (naturell) med frukt er sunt. Fruktyoghurt inneholder ofte veldig lite frukt, mye sukker eller kunstige søtstoffer.

middelhavskost

Elsker du maten fra Middelhavslandene?

Skulle du ønske at du kunne spise like sunt, godt og variert som en spanjol eller italiener?

Da er dette nettkurset noe for deg. Enten du bor på Støren, i Berlevåg eller på Utsira, viser jeg hvor enkelt det er å lage Middelhavsmat med de ingrediensene du får kjøpt lokalt.

 

Få den gode matfølelsen fra Spania, Hellas og Italia rett hjem. Sjekk ut dette nettkurset.