Jeg må ærlig talt innrømme at jeg ikke visste hva naturvin var, før jeg ble sammen med en vinbonde og havnet på denne vingården i Andalucia.

Ikke det at jeg visste så mye annet om vin og vinproduksjon, heller. Mine kunnskaper strakk seg til det jeg har lært av å se Kevin Kline i French Kiss og Russel Crowe i A Good Year. Altså at vinprodusenter er sexy, humoristiske og brenner for å lage en fantastisk vin basert på terroir og hva det nå måtte være.

Jeg ikke spesielt velutviklede smaksløker når det gjelder vin, og har i alle år kost meg med min Gato Negro, uten å tenke over verken hvordan den smaker eller hvorfor. 

Rødvin er jo så sunt. Fermentert druesaft, rik på polyfenoler, altså antioksidanter.

Dessverre er det ikke bare det. Gato Negro produserer 65 millioner liter vin årlig. Hvert glass smaker helt likt. Her snakker vi ikke om en god eller dårlig årgang, du aner rett og slett ikke hvilken årgang du drikker. Og hvorfor ikke? Fordi vinen er manipulert kjemisk for å smake slik vi er vant til at den smaker.

Jeg synes egentlig det er litt flaut at jeg ikke har tenkt over dette tidligere. I over 30 år har jeg vært opptatt av å spise ren, ekte mat som ikke er industrielt bearbeidet. Men vinen, den har jeg helt glemt!

Ifølge nettstedet Food & Wine, finnes det over 50 tilsettingsstoffer som kan brukes i vin, fra kunstig gjær til flytende eiketønnearoma.  Jeg aner ikke hva Gato Negro bruker for å få vinen til å smake som den gjør. Det er heller ikke meningen å henge ut denne vinprodusenten – jeg vil bare bruke denne som et eksempel for å illustrere kontrasten til produsenter av naturvin. Gato Negro er nærmest som en Nestle eller Orkla i vinsammenheng, i motsetning til produsentene av naturvin.

Hvordan lages naturvin?

Som navnet sier, produseres naturvin på en naturlig måte. Det innebærer at druene høstes når sukkerinnholdet er nådd en viss prosent (altså når druen har en viss modningsgrad). Har det vært varmt og mye sol, blir druene modne tidligere enn ved mer moderat temperatur.

Det betyr at en naturvinprodusent vil høste druene når druene er rede, mens en stor kommersiell vinprodusent vil høste når han er rede.

Druene knuses og presses, og saften får fermentere uten påvirkning. Så vidt jeg vet, finnes det ingen regler for hvordan man skal lage naturvin. Min kjære kjøler ned druesaften (chardonnay) ved hjelp av dunker med is som han senker ned i tønnene, for å hindre at gjæringen skjer for raskt. Det er fordi vi ikke har kjøleanlegg, air condition eller liknende i bodegaen, og innetemperaturen er i høyeste laget, særlig hvis druene er blitt høstet tidlig. En hvitvin som gjærer for raskt vil smake søtere og ha mindre nyanser enn en vin som får gjære langsomt. Men bortsett fra dette, blir altså ikke vinen tilsatt noe som helst.

Er naturvin sunnere?

Jeg har ikke klart å finne noen studier som er gjort på dette. Hvis du sammenlikner Gato Negro og den type vin med Toros posesuppe, mens naturvin kan sammenliknes med hjemmelaget suppe, så er det ingen tvil om hva kroppen vil foretrekke. De færreste av oss drikker imidlertid så mye vin at det vil være utslagsgivende for helsa å velge naturvin framfor kjemisk manipulert vin.

Vin og Middelhavskost

Ja, et lavt til moderat inntak av vin hører fortsatt hjemme i Middelhavsdietten og bidrar til at den er så sunn, viser denne studien. Denne studien viser også at det er en tydelig forskjell på vin og andre alkoholholdige drikker. Det er vin som teller for helsa, og da spesielt til mat.

Det er ingen tvil om at et høyt inntak av alkohol er skadelig. Selv om særlig rødvin kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer, kan det også gi økning i enkelte typer kreft, samt leversykdom. Noen forskere mener at rødvin fint kan erstattes med alkoholfri drikke eller visse typer mat, og at du slik likevel vil få i deg de gunstige næringsstoffene som finnes i vin, uten risikoen som er forbundet med inntak av alkohol.

VIL DU BESØKE OSS PÅ VINGÅRDEN?

cortijo el medico

Vi leier ut den 340 kvadrat store villaen på gården. Her er det fire soverom med tilsammen ti sengeplasser. Utenom sesong er det også mulig å leie bare et rom og dele de romslige fellesarealene med andre gjester. Les mer HER.

Klikk HER for å følge oss på Instagram.