Omega 3 er en essensiell fettsyre. Det betyr at vi er nødt til å få den gjennom mat, da kroppen ikke kan lage den selv. En av de største utfordringene i vårt vestlige kosthold er ubalansen mellom omega 6 (som også er en essensiell fettsyre) og omega 3. Mens et forhold på 2:1 (altså dobbelt så mye omega 6 som omega 3) har vist seg gunstig for å forebygge en rekke sykdommer og lindre symptomer ved for eksempel revmatisme, spiser vi i dag 15-20 ganger så mye omega 6, noe som kan bidra til betennelser i kroppen.

En av grunnene er det (indirekte) høye inntaket vårt av soya. Storfe, svin, kylling og laks blir fôret opp med kraftfôr basert på soya.

For å rette på denne balansen kan du:

  • Spise mer fisk (unngå oppdrettslaks)
  • Ta tran
  • Spise valnøtter. Spis som snacks. Dryss i salat. Finhakk og strø over pålegg som smøreost og leverpostei. Bruk i frokostblanding og i yoghurt. Tilsett i brøddeig.
  • Bruke linfrøolje i dressinger. Eller tilsett i smoothie. (Skal ikke brukes til steking).
  • Spise linfrø. Ha i salat, brødbakst og frokostblanding. Dryss over yoghurt.
  • Spise chiafrø. Tilsett i smoothie eller juice, lag pudding, eller dryss over salat. Også fin å bruke i bakst eller blande med rørte bær for ekstra sunt «syltetøy».
  • Unngå for mye prosessert soya (som inneholder mye omega 6), som soyamelk, tofu, veganmajones etc. Mange veganprodukter er ultraprosessert «mat» basert på soya og lite ønskelig fra et helseperspektiv.

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).