Her får du oppskrift på artisjokk med hjemmelaget aioli, men først må jeg fortelle om hvorfor jeg kunne høste artisjokker i min hage i Hellas:

 

artisjokk oppskrift

Artisjokkene dukket opp av seg selv for mange år siden, etter at grønnsakhagen hadde fått tilført et lass kumøkk. I Hellas brukes nemlig denne delikatessen for det meste som dyrefor! Artisjokkfrøene hadde rett og slett blitt med gjennom kuvomma og kuas tarm. En flerårig plante i Hellas, men som ikke overlever norsk vinter (så vidt jeg vet?) og må dyrkes frem fra frø hvert år. Den blir en stor og flott busk, så har du plass er det vel verdt å sette av et hjørne i hagen til denne!

Hvis du ikke høster blomstene når de står i knopp for å spise de, vil de etterhvert se slik ut:

580022_403635946348640_49974261_n

Men i går sto altså kokte artisjokker med hjemmelaget aioli på menyen.

Min oppskrift på artisjokk:

Jeg klippet av en blomsterknopp til hver og tok med noen centimeter av stilken. Så skar jeg av toppen på blomsterknoppene, og skylte de godt. Jeg fant flere levende saksedyr innimellom bladene, og de bar jeg forsiktig ut i hagen igjen og plasserte på rosebuskene, som alltids trenger noen lusespisere.

Artisjokkene ble stilt på hodet i en gryte, med nok vann til å nå et stykke opp på stilken. Jeg slengte oppi et fedd hvitløk og et laurbærblad, pluss litt salt. Så fikk de koke under lokk i cirka 45 minutter. Når du lett kan pille løs bladene med en kniv er de ferdigkokte.

I mellomtiden laget jeg aioli:

aioli

Til aioli:

  • 1 egg
  • 1 fedd hvitløk
  • En halv teskje sennepspulver
  • Noen dråper god eddikk
  • Cirka to desiliter smaksnøytral olje (jeg brukte solsikkeolje, men rapsolje er også fint)

Bruk stavmikser eller en liten blender, og legg alle ingrediensene i vispebollen, unntatt oljen. Tilsett litt olje, og visp. Tilsett litt mer og visp videre. Slik fortsetter du til du får en tykk, kremete majones.

La de ferdigkokte artisjokkene renne godt av før de serveres. Så er det bare å kose seg med å pille av bladene, og dyppe den tykke enden i aioli før du suger i deg den lille maten som er i bladenden. Etterhvert kommer du til hjertet, som er dekket av hår. Pill av hårene, skjær hjertet i biter, dypp i aioli – og nyt.

 

MIDDELHAVSKOST PÅ NORSK

middelhavskost

 

 

Middelhavsmaten regnes som verdens sunneste kosthold. Hvordan spiser du som en greker, italiener eller spanjol når du bor i Norge? Last ned gratis guide.

Når du sier ja til guiden, godtar du også at jeg sender deg nyhetsbrev med info om mat og helse, kurs og bøker.