Å overspise kan være en sykdom, men det er ikke det jeg snakker om nå. Heller ikke det som vi alle har opplevd, nemlig å spise oss stappmette når det er et festmåltid, for eksempel i jula. Og likevel klare å trykke ned en eller to porsjoner dessert. Jeg tenker på helt hverdagslig overspising, som at du tar en halv ekstra middagsporsjon, selv om du egentlig er mett. Eller blir sulten og spiser bare en time etter forrige måltid.

Det kan være mange grunner til at du overspiser. Dårlig disiplin er imidlertid NEPPE årsaken.

Nok næringsstoffer. Du har sikkert hørt historier fra «gamle dager», om gravide kvinner som spiste kritt og jord for å få i seg nok mineraler. I dag har vi nok tilgang på mat, men hvis du enten spiser ubalansert, eller dårlig tarmhelse gjør at du ikke tar opp alle næringsstoffene, kan det skje at du får sug etter mer mat – kroppen ønsker rett og slett å få i seg det den trenger. Kanskje du får et sug etter fet mat fordi kroppen trenger fett fra omega 3 eller mer vitamin D (som er et fettløselig vitamin).

Dårlig metthetsfølelse. Noen matvarer metter bedre enn andre, viser studier. Havregrøt, eple, avokado, nøtter, egg, grovbrød og fisk er blant maten som topper lista over metthetsfølelse, mens müsli, smakssatt yoghurt og croissant er blant maten som ligger på bunn. Proteiner gir stort sett god metthetsfølelse og kan hjelpe deg til å unngå å overspise.

For lite fiber. Fiber gir kroppen noe å jobbe med i lang tid og bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Dessuten sveller fiber, tar plass i tarmen og gjør at signalhormoner i tarmen varsler hjernen om at du er mett. Fiber bidrar også til god tarmhelse, som igjen gjør at hormonene i tarmen som styrer appetitt og metthetsfølelse fungerer optimalt. 100 gram av Mariannes grovbrød inneholder omtrent like mange kalorier som 100 gram «kjøpebrød» (det industriframstilte brødet som selges på de fleste supermarked), men metthetsfølelsen kan ikke sammenliknes, nettopp på grunn av fiberinnholdet.

Du er trøtt. Enten du bare er sliten eller har sovet for lite eller for dårlig, så vil kroppen gi beskjed om at den trenger energi. Energi = karbohydrater, så stadig søtsug og overspising av den grunn, kan henge sammen med at du ikke får nok søvn. Hvis du sliter med søvnen kan du lese mer om hvordan mat kan hjelpe i dette innlegget.

Stress. Stress øker nivået av hormonet kortisol, som igjen kan øke appetitten (da særlig suget etter søt-fet eller fet-salt mat). Høyt kortisolnivå øker også blodsukkeret, noe som gjør at bukspyttkjertelen må jobbe hardere for å lage insulin. Enkelte matvarer kan bidra til å senke stressnivået i kroppen, les mer her.

Søndag 14.juni skal jeg ha workshop i Trondheim sammen yogalærer Kristin Larsen. Da skal jeg fortelle mer om hvordan kostholdet kan bidra til balanse i hormonene. Les mer her.

Stoffskifte i balanse

FÅ MINE FEM BESTE TIPS FOR Å LEVE BEDRE MED STOFFSKIFTESYKDOM.

 

Ved å legge igjen din epostadresse godtar du også at jeg kan sende deg nyhetsbrev med info og inspirasjon.