Ramsløk, også kalt vill hvitløk, er blitt litt av en hype de siste årene, og ikke uten grunn: De friskgrønne bladene med sin hvitløksliknende smak kan gi et løft til mange retter. Dessuten er ramsløken anvendelig både til pesto, i oljer og i smør – bare for å nevne noe. Og selvfølgelig er også ramsløk en næringsrik vekst med mange av de samme egenskapene som hvitløk: Antiseptisk, bakteriedrepende, blodtrykkssenkende og kolesteroldempende. Den virker også mot fordøyelsesplager. (Les mer om ramsløkens fortreffelighet på Urtekilden).

Jeg elsker å gå i skog og mark og plukke ville vekster til matlaging, og er så heldig at Småland (hytta mi) er en kort biltur unna Stangvik, hvor du nærmest vasser i ramsløk i flere av skogholtene i bygda. Fra midten av april og utover er det bare å forsyne seg av blader. Røttene skal ha best medisinsk virkning, men de kan få stå for å sikre at ramsløken kommer igjen år etter år.

Riktignok mister planten raskt sine medisinske egenskaper når den tørkes, men den beholder smaken og er fin å bruke som krydderurt. Ettersom jeg verken har urtetørker eller komfyr på Småland ennå (har nettopp fått strøm) tørket jeg bladene på «gammelmåten»: Strødd utover noen aviser. Har du varmluftsovn, kan du legge bladene utover et stekebrett og sette ovnen på 40-50 grader, med ovnsdøra på gløtt. Ta ut brettet og vend bladene noen ganger, så du får luft mellom.

ramsløk

Da jeg kom tilbake på hytta etter ei uke, var bladene nesten tørre, og med ovnen på og normal innetemperatur, tok det bare et døgn før de var knusktørre nok til å kunne knuses og fylles på glass.

 

tørket ramsløk

Tørket ramsløk kan erstatte hvitløk i mange retter. Den kan også brukes istedet for gressløk, som her over speilegg, eller i omletter eller eggerøre.

egg ramsløk

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).