Er sellerijuice bare juks? Du fikk kanskje med deg VG´s kritiske artikkel mot Cappelen i forrige uke, fordi forlaget nå utgir boka Stangsellerijuice av Anthony William. William mener sellerijuice er en mirakelmedisin, som kan kurere alt fra kreft til Alzheimer, diabetes og autoimmune sykdommer. William kaller seg selv et medisinsk medium og sier han får veiledning fra en høytstående ånd.

Jeg tviler overhodet ikke på at vi mennesker kan få åndelig veiledning – tvert imot. Og ja, jeg tror også på mirakler. Men ikke i form av et glass juice.

Sellerijuice er proppfull av næring

 

Det er korrekt at både stangselleri og sellerijuice er supersunt. Stangselleri inneholder flere ulike antioksidanter og stoffer som – helt riktig – kan bidra til å forebygge blant annet kreft, autoimmune sykdommer (som revmatisme og lavt stoffskifte) og diabetes type 2.  I motsetning til hva William hevder på sin nettside, gjøres det nemlig riktig mye forskning på virkestoffene både i stangselleri og mange andre planter. Stangselleri er en ypperlig kilde til fiber (men de forsvinner når du lager juice av grønnsaken), folat, magnesium, betakaroten, kalsium og vitamin C. Den inneholder til og med bittesmå mengder omega 3.

Du må gjerne spise og drikke stangselleri hver eneste dag, og det er helt sikkert bra for helsa di. Som dette gamle bildet fra Hellas viser, var jeg glad i juice og smoothie med stangselleri selv. 🙂 Men derfra til å hevde at sellerijuice er en mirakelmedisin, som vil kurere all sykdom, er å dra den temmelig langt. William hevder også at mirakelet skjer kun når du drikker ren jus på tom mage.

Sorry, William, men det vitner hvor lite du vet om fordøyelse og kroppens opptak av næringsstoffer!

Som hvilke mekanismer kroppen har for å ta opp de ulike næringsstoffene. Fettsyrene i stangselleri blir for eksempel transport inn i blodbanen og ut til cellene på en annen måte enn karbohydratene i sellerien. Uavhengig om du inntar selleri på tom eller full mage.

Det finnes ingen lettvinte og kjappe løsninger som helbreder alvorlig sykdom. Der er heller ingen snarvei til god helse. Du kan ikke leve på junk food, ikke bevege deg og stresse mye, og så tro at en pille eller et glass juice vil fikse helsa di.

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻