Squashkaker kan være skikkelig snadder, men det er også noe det er lett å mislykkes med. Dette er ikke en nøyaktig oppskrift (fordi nøyaktige oppskrifter kan gjøre at du mislykkes…), men jeg forteller deg framgangsmåten. Erfaringsmessig har jeg lært at det er stor forskjell på squash. Den du høster i din egen hage og tilbereder samme eller neste dag, inneholder mer væske enn en som er ligget lenger eller som ble høstet seint.
Utgangspunktet er:
- Squash
- Salt
- Mel, havregryn, kikertmel eller brødstrø
- Olivenolje
I tillegg kan du tilsette:
- Dill, mynte eller annet grønt
- Smuldret fetaost eller annen ost
- Egg (jeg bruker egg hvis hønene våre har vært veldige flittige, men også for å øke proteininnholdet og gjøre kakene mer mettende)
- Bakepulver
Slik lager du gode squashkaker:
Riv squashen på den grove siden på rivjern eller i kjøkkemaskin. Legg massen i et dørslag som du setter i en bolle. Dryss over salt. Til en stor squash trenger du cirka en halv spiseskje. Legg over kjøkkenpapir. Hvis du vil kan du sette noe tungt oppå (en gryte ol).
La stå i minst en time! Dette er det aller viktigste punktet og det skal du aldri skippe. Bedre å la squashen stå til neste dag enn å korte ned på «utvanningen».
Nå klemmer, skviser og moser du squashmassen, for å få ut så mye vann som mulig. Her kan du fort bli skuffet – er squashen veldig vannholdig sitter du igjen med relativt lite masse (en av grunnene til at det er vanskelig å gi en nøyaktig oppskrift). Kast vannet.
Bland inn mel ol. Jeg foretrekker å bruke havregryn, gjerne blandet med kikertmel (igjen på grunn av proteininnholdet i dette) da jeg synes vanlig mel gjør at kakene kan bli litt deigete (men ikke nødvendigvis). Bruk gjerne grovmalt eller fullkornsmel. Havregryn og kikertmel er glutenfritt, for den som er opptatt av det. Hvis du tilsetter egg, må du antageligvis også tilsette litt ekstra mel.
Noen liker å tilsetter bakepulver (blandet med litt mel) for å få kakene til å heve seg litt.
Deigen skal ha konsistens som når du lager kjøttkaker – for å få luftige kaker kan ikke deigen være for hard. Her må du stole på magefølelsen.
Bland inn finhakkede urter og eventuelt ost.
Triks for å lykkes med steking av squashkaker:
Form squashkaker med hendene. De skal ikke vendes i mel/brødstrø.
Ha rikelig med olivenolje i en stekepanne (1-2 millimeter). Varm opp. Vent til oljen er skikkelig varm før du legger i squashkakene og skrur ned temperaturen til middels. Ikke bli fristet til å snu kakene for tidlig! Vent til du kan se at de har fått en lysebrun skrope rundt kanten, ellers går de lett i oppløsning. Skulle kakene trass dette løse seg opp, er det bare å skrape sammen deigen fra stekepannen og blande inn i resten, tilsette litt mer mel ol og steke på nytt.
Forhåpentligvis får du nå perfekte squashkaker. Nyt med stolthet, og server gjerne med gresk tzatziki ved siden av.
Ren, naturlig mat for deg og familien
- Har du hatt lyst til å prøve Middelhavskosten lenge, men ikke visst hvor du skal starte?
- Ønsker du å spise mindre ultraprosessert mat, men synes det virker komplisert?
- Har du lyst til å lage deilig og sunn mat til deg og de du er glad i, uten å bruke timesvis på kjøkkenet og slite med vanskelige oppskrifter?
Jeg har gjort det KJEMPEENKELT for deg:
- I denne e-boka får du alle oppskriftene du trenger til frokost, lunsj og middag i 14 dager.
- Handleliste til hver oppskrift.
- Matplan som du selv fyller ut, utfra hvordan det passer best for deg og familien de neste ukene.
- Ukompliserte oppskrifter med ingredienser du får kjøpt på nærbutikken, slik at du kan være sikker på at dette får du til.
E-boka laster du ned med en gang du har betalt. Hvis du skulle få problemer med nedlastingen, sender du bare en epost til tove@tovececiliefasting.com, så hjelper jeg deg.
To uker med Middelhavskost (e-bok) kr. 350