Gi meg valget mellom en klesbutikk og en helsekostbutikk, og helsekosten vinner. Hver gang!
Jeg elsker å romstere i hyllene, studere krembokser og salver og kosttilskudd og tepakker og nye typer mel og korn. Og ender alltid med å handle litt mer enn jeg hadde tenkt – ikke rart at innehaveren av min lokale helsekostbutikk alltid blir så glad når hun ser meg!

Årlig kjøper vi helsekostprodukter for over 2,4 milliarder kroner. Et svimlende tall, som sier litt om våre drømmer om en kjernesunn kropp – og kanskje også en drøm om en kropp fri for rynker og cellulitter, stive ledd, vonde liktorner og oppblåst mage…

Vi drømmer om mer livskvalitet – men finner vi den i helsekosten blant boksene med vitaminer og alger i pulverform?

Er god helse utelukket om vi ikke spiser spirulina eller hvetegress?

Er det krommangel som gjør at du har noen kilo for mye?

Og er kinesiske urter i pilleform det som skal til for at du slipper hetetokter og andre plager forbundet med overgangsalderen?

Jeg kan ikke svare for enkelte produkt, og om de hjelper deg eller ikke. Men det som er sikkert, er at blant alle de bra varene i helsekost, finner du også mye som produseres og selges utfra vår drøm om at en pille skal løse problemet – og som ikke gjør det aller minste for helsa di.

Det vi putter i munnen, og kroppen ikke trenger, havner i do.

Noe havner også på rompa, lårene eller magen. 😀

Her er noen råd som gjør at DU kan velge mer fornuftig i helsekostbutikken:

1. Normalt sunne mennesker i den vestlige verden trenger uhyre sjelden proteintilskudd. Hvis du vurderer å kjøpe et produkt kun fordi det er «rikt på proteiner» eller inneholder alle «de essensielle aminosyrene» kan du like godt kaste pengene dine i dass. Overskudd av proteiner lagres enten som fett eller skilles ut med nyrene. For mye belaster nyrene og øker risikoen for nyrestein. Veier du 70 kilo har du fått dekket ditt daglige behov av proteiner hvis du spiser en grovbrødskive med ost, en med skinke og en porsjon kylling. Eller et glass biola naturell, et knekkebrød med eggerøre og en porsjon laks med ris. Hvis du er syk trenger du litt mer. Vegetarianere kan passe på å spise belgfrukter sammen med korn, korn og meieriprodukter, eller belgfrukter og frø/nøtter i samtidig for å få i seg alle de essensielle aminosyrene i et måltid.

2. Det samme gjelder for vitamin B12. Dette vitaminet lagres i kroppen i mange år, og B12-mangel ser vi nesten bare hos personer som har vært strenge veganere i minst 5-8 år. Noen personer kan ha problem med absorpsjonen av B12 på grunn av sykdom, men da hjelper det ikke med tilskudd. Hvis ikke kroppen klarer å ta opp vitamin B12 (på grunn av at cellene i magesekken ikke klarer å lage intrinsisk faktor, et stoff B12 må binde seg til før kroppen kan absorbere vitaminet), må du få B12 intravenøst.

3. Omega-3 tilskudd er superbra for det aller meste, men vær obs på at du ikke bør ta tilskudd som inneholder både omega-3 og omega-6. Grunnen er at de to fettsyrene sloss om å tas opp av kroppen, og omega-6 har det med å vinne. Og mens omega-3 er betennelseshemmende, virker for mye omega-6 motsatt! Selv om omega-6 er en essensiell (=må inntas gjennom kosten – kroppen kan ikke lage den selv), får vi i oss mer enn nok gjennom maten, og trenger ikke ta tilskudd av denne. Omega-3 kan du få både fra fiskeolje (tran), og fra for eksempel valnøtter, chiafrø og linfrø. Det er imidlertid omega-3 fra fiskeolje som bekjemper infeksjoner, mens omega-3 fra nøtter og frø kan bremse omega-6s negative effekt. Når det gjelder GLA – en omega-6 fettsyre som har vist seg å funke bra mot blant annet stive ledd og smerter, så er denne avhengig av omega-3 for å utøve sin effekt. Så drikk tranen din, jente!

3. Vitamin C: Du får dekket dagsbehovet ditt av fem skiver paprika. Spis en kiwi eller drikk litt appelsinjuice i tillegg, og du er godt sikret. Hvis du har et ok inntak av grønt og frukt får du i deg nok av dette super-vitaminet. For mye vitamin C kan gi diare, og høydoser øker risikoen for nyrestein. Husk at vitamin C virker mot forkjølelse før du blir forkjøla..

4. Slanking. Jeg har kikket på endel av produktene for oss som ønsker å gå ned i vekt, og jeg får lyst til å gråte…Ja, grønn te og chili pepper og eddik kan få fart på forbrenningen. Og jeg tviler ikke på at måltidserstatningene gir deg alt du trenger av vitaminer og mineraler og inneholder minimalt av kalorier. Men det du betaler for et håp og drømmer i en boks eller eske. Grønn te-piller vil ikke gjøre deg slank. Chili-piller vil ikke gjøre deg slank. Og kanskje du går ned i vekt av å bytte ut vanlig mat med shake eller bars. Før kiloene kommer tilbake – med renter, det øyeblikket du slutter. Barer og slankeshaker er oftest ultraprossesert mat og inneholder en rekke kjemikalier (som om ikke kroppen får i seg nok fremmedstoffer, tungmetaller og giftstoffer fra mat matemballasje, klær, kremer, sjampo, luft og vann allerede!). Spiser du mye ultraprosessert mat, vil du ofte innta flere kalorier enn om du spiser ekte mat. Og det var ikke hensikten, var det?

5. Ekstrakter, konsentrat og mat i pilleform. Under et av mine raid i helsekostbutikken, plukket jeg med meg en pakke blåbærte – bare for å oppdage da jeg kom hjem at teen kun inneholdt 10 % blåbær. I tillegg smakte den pyton. Av dette lærte jeg: Når jeg vil ha blåbær (som er en bombe når det gjelder gode næringsstoffer) kjøper jeg frosne eller friske bær, og spiser med yogurt eller bruker i en smoothie. Hvorfor ta hvitløkskapsler når du kan bruke hvitløk i maten?  Kirsebærekstrakt i stedet for kirsebær? Eller anti-oksidanter fremstilt av kål og rødbete? Spis kålen og rødbetene, i stedet! Ekte vare er alltid mest mer potent. Dessuten er det ofte et samspill mellom de ulike ingrediensene i maten. Men selvfølgelig, alle fremmedordene kan narre deg: Fytoøstrogener, isoflavoner, quercetin og antocyaner…Alt dette er virkestoffer som finnes i helt vanlig mat! Det er godt mulig at du får i deg 600 mg polyfenoler ved å drikke et bestemt fruktekstrakt, men trenger egentlig kroppen din 600 mg polyfenoler daglig? Eller havner resten i doskåla?

Du er nødt til å spise uansett – så hvorfor ikke bruke mat som medisin, i stedet for piller? 

Det gjelder ikke minst hvis du ønsker å ta en detoxkur. Kroppen har sitt eget fantastiske avgiftingsorgan, nemlig leveren. Mange matvarer inneholder enzymer som kan hjelpe leveren med å skille ut miljøgifter, medisinrester og andre lite helsevennlige stoffer. Du trenger overhodet ikke detoxte. Spise skal du jo uansett. En oversikt over disse matvarene, med matplan, meny og oppskrifter får du i detoxguiden.