Hvem drømmer vel ikke om å sove like godt som disse to? Ikke en bekymring i verden. Og om det så kom et jordskjelv, våkner de ikke.

OK, finner alltids en unnskyldning for litt valpespam. De er jo bare så skjønne, og nå er det ikke lenge før hele gjengen forlater redet.

Det med søvn er big issue for mange av oss. Selv har jeg bare unntaksvis sovet en hel natt siden jeg fikk barn for 30 år siden (i morgen!). Den ene gangen jeg ikke våknet minst en gang, var etter å ha fått den første covidvaksinen. Sovnet sittende i senga ved 22-tiden og våknet i samme stilling, helt utrolig fresh og uthvilt, åtte timer seinere. Når det er sagt, så må jeg si at jeg stort sett sover godt i disse intervallene og våkner uthvilt, det er det viktigste.

Alle har vel kjent på uro i kropp og sinn, som gjør det umulig å sove eller få den dype søvnen. Kosthold er bare en av faktorene som påvirker søvnkvaliteten, og selvfølgelig viser det seg at verdens sunneste diett også her gjør sitt:

Italienske og spanske forskere publiserte nylig en metastudie av sammenhengen mellom Middelhavsdietten og søvn, og den var tydelig: De 23 rapportene som var med i studien, viste en klar sammenheng mellom god søvn og Middelhavsdietten. Altså, at de som fulgte dette kostholdet tettest, også hadde færreste problemer med innsovning, oppvåkning om natta, trøtthet på dagtid og andre søvnproblemer. De fleste studiene var gjort i Middelhavsland, men det forskerne syntes var interessant, var at man så det samme i land utenfor Middelhavsområdet, hvor man fulgte et kosthold likt Middelhavdsdietten, med masse grønnsaker, lite kjøtt og null ultraprosessert mat.

Lite fiber, mye sukker og mettet fett

Vi vet jo alle hvor ille den komboen er, og et kosthold som domineres av slike matvarer, vil også gi dårligere søvnkvalitet.

Søvnen påvirkes selvfølgelig av mange faktorer, kostholdet er bare en. Men det finnes matvarer som inneholder stoffer som kan gjøre deg søvnig (hvem har vel knapt klart å holde øynene åpne etter et måltid med skrei, rogn og lever?!). Les lista over disse matvarene i denne artikkelen. Her finner du også liste over vitaminer og mineraler som bidra til at du sovner like dypt og deilig som valpene mine.

For mange år siden skrev jeg disse 12 tipsene til bedre søvn. Det er komisk hvordan man «glemmer» sine egne råd, ikke minst dette med å ta med mobilen inn på soverommet. Skjønner ikke at det skal være så vanskelig å la den ligge på stua om natta… Anyway, disse rådene er blitt nærmest en sjekkliste for mitt vedkommende – hvis det er en periode hvor jeg sover dårligere, vender jeg tilbake til denne lista.

Sunn, naturlig mat for deg og familien

Middelhavskost
  • Har du hatt lyst til å prøve Middelhavskosten lenge, men ikke visst hvor du skal starte?
  • Ønsker du å spise mindre ultraprosessert mat, men synes det virker komplisert?
  • Har du lyst til å lage deilig og sunn mat til deg og de du er glad i, uten å bruke timesvis på kjøkkenet og slite med vanskelige oppskrifter?

Jeg har gjort det KJEMPEENKELT for deg:

  • I denne e-boka får du alle oppskriftene du trenger til frokost, lunsj og middag i 14 dager.
  • Handleliste til hver oppskrift.
  • Matplan som du selv fyller ut, utfra hvordan det passer best for deg og familien de neste ukene.
  • Ukompliserte oppskrifter med ingredienser du får kjøpt på nærbutikken, slik at du kan være sikker på at dette får du til.

E-boka laster du ned med en gang du har betalt.  Hvis du skulle få problemer med nedlastingen, sender du bare en epost til tove@tovececiliefasting.com, så hjelper jeg deg.

To uker med Middelhavskost (e-bok) kr. 350

 

Vipps