hjerteskjellSpaghetti vongole er en italiensk klassiker. Men du trenger ikke reise til Italia for å kunne spise pasta med hjerteskjell. Hjerteskjell lever i sanda, og du finner de langs hele norskekysten. Nå, tidlig vår, er høysesong, så det er bare å utstyre seg med spade, bøtte og en liten rake, og begynne å lete. Skjella befinner seg under overflaten av sanda. Litt vanskelige å få øye på sånn umiddelbart, ettersom de har samme farge som sanda.

OBS! Sjekk algevarsel før du høster og spiser viltvoksende skjell. Det finner du HER.

hjerteskjell

Hvordan lage spaghetti vongole

Først skal hjerteskjellene legges i ei bøtte ferskvann over natta eller lenger. De «spytter» nemlig sand, og den sanda vil du helst bli kvitt før de havner i gryta. Deretter skrubbes skjellene godt, for eksempel med en neglebørste. Jeg fulgte en klassisk oppskrift, med følgende ingredienser:

  • Litt finhakket chili
  • Et par fedd hvitløk, finhakket
  • Finhakket persille
  • Olivenolje
  • Hvitvin
  • Litt tomat (her kan du bruke cherrytomater – jeg brukte litt tomat fra boks)
  • Spagetti
  • Salt, pepper

Jeg startet med å koke spagetti, og mens denne kokte, stekte jeg chili, hvitløk og persille i en dyp stekepanne. Tilsatte hvitvin og tomat. Tilsatte hjerteskjellene – obs! – kun skjell som er lukket! Og tilsatte den nesten ferdigkokte spagettien, samt salt og pepper. Så fikk det hele surre litt under lokk til alle skjellene hadde åpnet seg.

2vongole650

Spaghetti vongole er en rett som opprinnelig kommer fra Napoli, sies det. Den lages i to versjoner: rød eller hvit. Den røde med tomat og basilikum – typiske smaksettere fra det sørlige Italia. Mens den hvite lages med hvitvin og uten tomat. Denne versjon var altså en blanding.  Og den smakte alldeles utmerket.

vongolefyr550

Hjerteskjell er en god kilde til blant annet vitamin B12, selen, sink, jern og folat.

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).