Har du vært på slankekur noen gang? Hvor du skal telle kalorier eller kanskje følge en bestemt meny? Har du prøvd å kutte ut en bestemt matvare en eller annen gang – sukker, melk eller brød?

Jeg har selv prøvd ulike kostplaner og dietter opp gjennom årene. Og vet du hva? Da har jeg ikke tenkt på annet enn mat! Fått dårlig samvitttighet fordi jeg har spist fem mandler for mye eller ikke klart å vente til klokka var så og så mye før neste måltid. For ikke å snakke om hvor ille jeg har følt meg hvis jeg har spist en is eller et par stykker pizza.

Vi trenger mat for å leve, men livet skal ikke bare handle om mat.

Mat skal ikke gjøre deg stressa.

Mat skal ikke gi deg en nagende følelse av at du ikke er flink nok.

Mat skal ikke handle om disiplin.

Hvis jeg ga deg tillatelse til å spise hva du vil – hva ville du velge? Ville du da leve på hamburger og smågodt? Pølse, milkshake og sjokolade?

Handler det i så fall om hva du har lyst på, eller handler det om å endelig «få lov» til å fråtse i noe som er «forbudt»?

Jeg tror faktisk ikke det ville ta særlig lang tid, før du begynte å velge noe annet. Fordi du ville få lyst på noe annet.

I perioder har kostholdet mitt har vært helt håpløst: altfor mye brødmat, pølse, sjokolade og rødvin. Altfor lite fisk, sjømat og grønnsaker.  Da har jeg hatt drømmer (bokstavelig talt – om natten) om de lekreste salater og grønnsaksretter, og fått nesten desperat lyst på linser og bønner, grønnkål, gulrøtter, tomat og paprika, nøtter og frø.

Kroppen sier fra hvis den savner noe. For mange år siden (før jeg tok utdanning innen ernæring, og ikke visste bedre) fulgte jeg en ekstrem lavkarbo-diett. Jeg klarte selvfølgelig ikke tenke på annet enn brød, pasta og risotto.  Ikke så rart, siden kroppen fikk mye mindre karbohydrater enn den trenger.

Når kroppen får dekket behovet for karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler, og vann, har du et sunt kosthold. Du trenger ikke følge noen rigide regler eller lage et strengt regime for deg selv.

Har du vært «hekta» på mat noen gang? Føler du at du må være disiplinert for å spise sunt? Legg gjerne igjen en kommentar under.

Del gjerne innlegget hvis du tror noen vil like å lese det!

 

 

Få mine 7 viktigste kostholdsråd

  • – SPIS DEG SUNN OG FRISK
  • – FÅ MER ENERGI
  • – FOREBYGG SYKDOM
  • – LINDRE SYKDOMSPLAGER
  • – HOLD VEKTA STABIL

17 SIDER GUIDE MED INFO, TIPS OG OPPSKRIFTER

Ved å takke ja til guiden godtar du også at jeg sender deg eposter med informasjon. Du kan når som helst stoppe disse.

0 kommentarer