Dette blir et veldig personlig innlegg. De siste årene har jeg gått ned nærmere 15 kilo og jeg vil reflektere rundt dette med overgangsalder og myten om at da kan vekta kun gå oppover, samt dette med stoffskifte og vektøkning. Jeg vet at mange kvinner i overgangsalderen eller som opplever hormonforstyrrelser på grunn av for eksempel lavt stoffskifte, sliter med vekta og jeg håper at det at jeg deler mine erfaringer kan gi perspektiv og ikke minst, flytte fokus fra slanking til å lytte til egen kropp og hva den trenger.

I barn, ungdom og unge voksenår var jeg tynn som en strek. Hadde antageligvis høyt stoffskifte som hadde snudd til lavt da jeg fikk diagnosen midt i 20-årene. Begynte først å legge på meg da. Vekta gikk bare oppover, og jeg gjorde utallige forsøk på å slanke meg, uten å lykkes. Til slutt ble jeg møkklei, kastet ut badevekta og fokuserte på å spise og leve sunt.

Jeg kom til den erkjennelsen at livet er for kort til å stresse med å være slank. Den står jeg for enda. Det er viktigere å føle seg vel i egen kropp (og ja – det går an selv om du har noen valker her og der). For mitt vedkommende henger velfølelsen sammen med hva jeg putter i munnen: jeg har det rett og slett mye bedre med meg selv når jeg spiser mye grønnsaker, grove kornprodukter, bruker olivenolje og ekte smør, belgfrukter, og kjøtt og fisk av god kvalitet. Dessuten henger velfølelsen sammen med at jeg rører på meg, mediterer, gjør yoga og har egentid.

Da jeg fikk styr på stoffskiftet, for 14 år siden, skulle man tro at kiloene også forsvant. Men nei, da. Selv om stoffskiftet fungerer bra, du har god tarmhelse og får i deg alle næringsstoffene, er det fortsatt slik at hvis du spiser flere kalorier enn du forbrenner vil du legge på deg. Jeg levde i en matglad familie, med fokus på de gode måltid og spiste mye.

Den store endringen i forhold til vekta skjedde etter at jeg var blitt skilt, da jeg tok over pubben på Sula. Den første sommeren med pubdrift rant kiloene av. Jeg sprang som en tulling hele dagen, og plutselig kom kvelden og jeg hadde rett og slett glemt å spise. Selvfølgelig la jeg på meg det meste av det jeg hadde tatt av da ting roet seg. Men denne hyperstressende sommeren ga meg en viktig erfaring: Jeg kjente sult, en følelse jeg helt hadde glemt.

Jeg begynte å lytte mer til sultfølelsen. Istedet for å tenke «nå er klokka 17, det er middagstid» begynte jeg å kjenne etter om jeg faktisk var sulten, eller om jeg skulle vente en times tid.  Jeg begynte å lytte mer til  følelser generelt, som trist, stressa, oppstemt eller lykkelig. Jeg kjente på sammenhengen mellom dårlig søvn og dårlig kosthold – hvis jeg sover for lite eller for dårlig blir det wienerbrød til frokost, pølse til lunsj og burger til middag. Og ikke minst lærte jeg å kjenne når jeg var mett.

Da jeg solgte pubben og begynte å jobbe med matkurs og ernæring igjen, begynte jeg også å spise bedre. Jeg må jo lage god, sunn mat for å inspirere dere – og blir selvfølgelig inspirert selv. Dette har gjort det enda lettere å lytte til kroppen. Jeg tror at når du stort sett spiser balansert, så blir det så mye lettere å kjenne følelsen av å være i ubalanse, av at noe ikke stemmer – i motsetning til når kostholdet er bob-bob og det er slike jo-jo- tilstander i kroppen at det er vanskelig å sortere ut hvilke beskjeder den prøver å gi.

I vinter kunne jeg ta på meg en bukse i str. 44 for første gang på mange, mange år. Det ironiske er, at det skjer når jeg spiser akkurat det jeg har lyst på, når jeg har lyst. I motsetning til slankeregimene jeg prøvde en gang i tiden, som stort sett handlet om nei-mat og ja-mat. Jeg drikker rødvin hver dag, spiser helfete oster og bruker ekte smør på brødskiva. Jeg spiser is, godteri og junk food når jeg har lyst på det, men det er også ironisk: en liten is eller noen få sjokoladebiter er nok til at jeg føler meg tilfreds. Jeg tror rett og slett at når kroppen får det den trenger ellers, har den ikke behov for så store mengder av søtsaker før metthetssenteret i hjernen sier seg fornøyd.

Til deg som er i overgangsalderen, har lavt stoffskifte eller andre hormonubalanser som gjør at du har lagt på deg:

Glem slanking. Fokuser på å skape bedre hormonbalanse i kroppen.

Spis ren, ekte mat og lag mest mulig fra bunnen av.

Spis grove kornprodukter, masse grønnsaker og belgfrukter for stabilt blodsukker og god tarmhelse.

Ta tilskudd av omega 3/vitamin D.

Prioriter egentid, hvor du kan meditere, gå en tur i skogen eller bare roe ned og kjenne på kropp og følelser.

Sjekk ut Stoffskifte i balanse om du ønsker hjelp til endringer.