Stressmestring handler ikke bare om pusteøvelser, meditasjon og yoga. Også maten kan bidra til å gjøre deg mindre stresset, ved å redusere nivået av stresshormoner, øke nivået av feel good-hormoner eller senke blodtrykket.

Den gode, gamle havregrøten er et godt eksempel. I likhet med alle karbohydrater, bidrar havregrøt til frigjøring av hormonet serotonin. Serotonin et et velvære-hormon, som gjør at vi føler oss vel tilpass og mer rolig. Serotonin bidrar også til god søvn. Komplekse karbohydrater, som i grovbrød, havregrøt, fullkornspasta, frukt og grønnsaker vil også gi sakte blodsukkerstigning, i motsetning til sukker og raske karbohydrater fra boller, loff og kaker. Hvis du er stresset er det en god ide å unngå sukker og raske karbohydrater, ettersom blodsukkeret går opp og ned som en jojo, tvinger bukspyttkjertelen til å kjøre på med insulin, noe som gjør kroppen enda mer stresset.

Engelskmennene, som i enhver krise tyr til en kopp te, har skjønt det: Te virker beroligende. Denne effekten tilskrives både et stoff som kalles katekiner og aminosyren l-theanine. Interessant nok, virker l-theanine beroligende i kombinasjon med kaffein. Selv om kaffein bidrar til å skjerpe sansene og gjøre oss mer våkne, øker det ikke nivået av stresshormonet kortisol.

Spinat og andre grønnsaker som inneholder folat (vitamin B9) kan virke beroligende. Dert skyldes av folat bidrar til at hjernen lager dopamin, nok et velværehormon.

Kalkun, kylling og torsk inneholder mye av aminosyren tryptofan, som bidrar til å gjøre deg avslappet og søvnig (les mer om mat som gjør deg trøtt her).

Yoghurt har vist seg å bidra til å redusere stress, viser denne studien. Årsaken kan være både at yoghurt styrker tarmen (hvor mesteparten av velværehormonet serotonin produseres), og at den inneholder kalsium og proteiner.

Omega 3 kan motvirke effekten av stresshormonene adrenalin og kortisol. Omega 3 har en betennelsesdempende effekt, mens stresshormonene kan virke motsatt, altså bidra til betnnelser i kroppen. Omega 3 får du fra fet fisk, tran, valnøtter og chiafrø.

Bær og frukt, som inneholde antioksidanter, bekjemper oksidativt stress i kroppens celler (altså ødeleggelse av cellene).

Rå grønnsaker, som gulrot, kålrot og blomkål, samt knekkebrød og annen mat som gjør at du må jobbe med å tygge, kan virke mekanisk ved å løsne stress og spenninger som sitter i kjeven.

Inspirasjon fra

Middelhavet –

RASKERE ENN TORO

sunn enkel middag

 

 

La Middelhavsmaten komme til deg. Få oppskriftshefte med 5 sunne, enkle og deilige middager som er raskere å lage enn ferdigmat.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg nå og da sender deg eposter med oppskrifter, mattips og info om kurs og bøker.