Trenger du å styrke immunforsvaret før vinteren setter inn for fullt? Høst og vinter betyr at vi er mye mer innendørs, tettere innpå andre mennesker og dermed mer utsatt for smitte. Noen mer enn andre – enkelte går fra forkjølelse til forkjølelse hele vinteren, mens andre igjen seiler gjennom uten en eneste sengedag.

Heldigvis er det flere grep du selv kan ta for å styrke immunforsvaret. Du kan selvfølgelig likevel bli syk, men trenger forhåpentligvis å tilbringe færre dager under dyna.

Kroppen har et fantastisk innebygget forsvar i tilfelle sykdom hvor makrofager, granulocyter, t-celler og naturlige dreperceller, blant andre, rykker ut med en gang fremmede truer med å invadere oss. Immunsystemet er avhengig av næringsstoffene fra maten vi spiser.

Tips for å styrke immunforsvaret:

T-cellene kan ikke fungere uten vitamin D. Forhåpentligvis fikk du masse sol i sommer, som nå er lagret i kroppen som dette viktige vitaminet. For sikkerhets skyld vil jeg anbefale at du tar et tilskudd, gjerne tran – slik at du også får i deg omega 3. Og spis MASSE fisk! Sild er kjempegodt pålegg.

Omega 3 øker kapasiteten til makrofagene. Dette er en type hvite blodlegemer som rett og slett spiser bakterier. Ordet makrofag betyr storspiser på gresk. Omega 3 får du fra fisk, valnøtter og chiafrø.

De hvite blodlegemer (det samme som hvite blodceller) trenger også vitamin C. Vitamin C er også viktig for å styrke cellene i huden og tarmen som kalles epitelceller. Har du tenkt på at huden er en viktig del av vårt immunforsvar fordi den beskytter oss mot inntrengere? Det samme gjør epitelcellene i tarmen. Minstebehovet for vitamin C er 60 milligram om dagen, men nå om vinteren kan du gjerne hive innpå litt ekstra i form av en appelsin eller noen flere skiver paprika for å styrke immunforsvaret. En appelsin inneholder cirka dagsbehovet for dette vitaminet, mens paprika inneholder dobbelt så mye. Andre gode kilder er potet og kålrot, sitrusfrukter, mango og kiwi.

Mange tar store doser vitamin C når de blir forkjølet, i håp om å kurerere forkjølelsen. At dette hjelper er bare en myte. Overskudd av vitamin C skilles ut med urinen (og veldig store mengder kan derfor belaste nyrene).

Styrk immunforsvaret i tarmen

En lykkelig tarm er viktig for at vi skal holde oss friske. Hvis du blir nødt til å ta antibiotika på grunn av sykdom, er det særlig viktig å gjenopprette bakteriefloraen i tarmen ved å gi bakteriene næring i form av for eksempel fermentert mat. Ikke glem at fiber også er viktig for tarmhelsa, så pass på å få i deg nok grove kornprodukter og masse frukt og grønnsaker. Les mer om god tarmhelse her.

Mineralet sink, som vi finner rikelig av i kjøtt har vist seg å forkorte varigheten av forkjølelse, ifølge denne studien.

Til slutt – bruk rikelig med hvitløk, gurkemeie og ingefær når du lager mat. Alle har blant annet betennelsesdempende effekt, som vil hjelpe deg til å holde deg frisk i vinter.

sunnere kosthold

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻