Jula er utvilsomt årets koseligste høytid, men også den som gjør deg mest stresset i forkant og får deg til å føle deg som et slakt i etterkant.

Men trenger det være slik?

Eller er det mulig å møte det nye året frisk, energisk og strålende opplagt, fordi du har stelt pent med deg selv i høytiden?

Her er mine fire smarte tips til en sunnere jul:

Drit i mattradisjonene! En gang i tiden levde man stort sett på vassgrøt, og juledagene ble en velkommen og nødvendig anledning til å fylle på med proteiner og fett. Man feitet seg opp, bokstavelig talt – så hadde man litt å gå på i den tøffe ettervinteren, frem til markens grøde igjen vokste frem av våren og sommeren.

I dag starter julebordssesongen i oktober, og innen julaften har mange av oss spist så mye ribbe, sylte, pølser og medisterkaker at det tyter ut av ørene.

Hva med å droppe enda mer pig-out i kjøtt på julaften og juledagene, og gå for noe lett og lekkert i stedet? Gjør som franskmennene – sats på østers og champagne. Skjei ut med hummer og sjømat. Glem posesurkål og sylta rødbeter og sats på en luksuriøs Waldorf-salat – med en dressing av yoghurt naturell i stedet for krem og majones. Eller gå for en klassisk torskemiddag – finnes det noe bedre?

Sørg for sju sorter – frukt! Lag en eksotisk fruktsalat med granateple, eple, pære, ananas og mandariner. Nå som du har fri kan du ta deg tid til å lage nypresset jus til frokost. Snackse på fiken og dadler. Og ikke glem nøtter og mandler! Kjøp nøtter med skall – når du må knekke nøttene selv før du spiser unngår du å overspise.

Ta tid til deg selv! For mange kvinner – inklusive meg selv! – er jula ensbetydende med mer matlaging, mer oppvask og mer rydding. Etter å ha sutret og klaget over dette noen år innså jeg at ingenting ville endre seg før jeg endret holdning: Nå tar jeg kommandoen og organiserer de andre. Og passer på å få rikelig tid til meg midt oppi det hele. Inklusive et langt bad på julekvelden, før middag, med bobler både i badevannet og i glasset, låst baderomsdør og propper i ørene. Pass på at du får sett den filmen du har hatt lyst til å se lenge, lest noen bøker og i det hele tatt gjort det som gir deg den gode feriefølelsen.

Gå i kirka! Les juleevangeliet og lytt til noen vakre julesalmer. Ikke la høytiden bare handle om mat og gaver.  Julen er en lysfest – som både kan symboliseres ved at sola snur og dagene nå blir lengre, men også Jesu fødsel: Lyset, den åndelige kraften som skinner i oss alle. Digg din spirituell side, nyt å være religiøs. Tenn lys og røkelse, mediter eller be.

livsglædehuset3