Her kommer grunnleggende suppeoppskrift. Suppe er noe av det enkleste du kan lage. Likevel ser jeg at mange bruker posesuppe, helt unødvendig. Ikke minst fordi posesupper ofte inneholder mye sukker, salt og tilsettingsstoffer, som vi med fordel kan styre unna.

Ingen suppeoppskrift uten kraft. Kraft kan du enten lage selv, eller du kan bruke buljongterninger. Felles for all kraft er at den får småputre en god stund, slik at all smaken og næringsstoffene blir tatt opp. Det kan være greit å lage en stor gryte når du først er i gang, så fryser du ned det du ikke trenger i porsjonsbeger. En porsjon er normalt 2,5 desiliter. Beregn cirka 100 gram fisk eller kjøtt pr. porsjon suppe.

Suppeoppskrift – slik lager du kraft

Purre (bruk gjerne de ytterste, grønneste harde bladene på purren – her er det mest smak), sellerirot, persillerot, litt løpstikke eller bjørneurt er fine grønnsaker å koke kraft på. I utgangspunktet kan du bruke hva som helst, og gjerne grønnsaker som er blitt litt gamle. Tenk hva som gir mest smak. La grønnsakene småputre under lokka i cirka en time. Sil av.

Spinatsuppe: Stek løk i litt olje, fres spinat og tilsett kraft. Tilsett ris, salt og pepper. Kok til risen er myk. Nå kan du, om ønskelig, tilsette litt fløte eller rømme.

Tomatsuppe: Stek løk i litt olje, tilsett et par spiseskjeer tomatpuré eller en boks finhakket tomat. Tilsett kraft. Krydre med salt, pepper og tørket basilikum. Bruk gjerne stavmikser, for å få en kremet suppe. Du kan tilsette en skvett fløte eller rømme for en litt mildere smak.

Linse- eller bønnesuppe: Tilsett ferdigkokte linser/bønner, hakkede tomater og gulrot i skiver i krafta. Krydre med salt, pepper og gjerne finhakket persille, dill eller koriander. Kok til gulrota er mør.

Blomkålsuppe: Kok blomkål mør i kraft, krydre med salt og pepper. Tilsett litt fløte, og kjør med stavmikser til kremet.

Suppeoppskrift med kjøtt

Kjøttkraft: Spør hos slakter eller i kjøttdisken etter bein til å koke kraft på. Du kan også bruke kokekjøtt som høyrygg eller bog av okse, svineknoke eller høne. Hvis du bruker kraftbein lar de disse putre under lokk i to-tre timer. Bruk cirka 2 liter vann til et kilo bein. Bruk en hullsleiv til å fjerne skum og liknende som legger seg på toppen. Fyll på vann om nødvendig. Til slutt siler du krafta. Hvis du bruker kjøtt, skal det småkoke under lokk til det er mørt – regn med to-tre timer. Når kjøttet er mørt, bruker du en hullsleiv til å ta det ut av gryta. Hvis du skal bruke all krafta med en gang, skjærer du kjøttet i biter og legger tilbake i gryta med for eksempel gulrot i biter, purre i skiver, sellerirot eller persillerot. Bruk gjerne masse urter som persille og gressløk, og løpstikke eller bjørneurt (men disse har sterk smak, og bør brukes mer forsiktig). Krydre med salt og pepper. La småkoke til grønnsakene er møre.

TIPS: Når jeg koker hønsekraft lager jeg en stor porsjon. Noe bruker jeg til suppe med en gang. Resten av kjøttet bruker jeg de nærmeste dagene, for eksempel i salat, som pålegg eller i en pastasaus.

Suppeoppskrift med fisk

Fiskekraft: Det er nesten tragisk å tenke på, at det skal være så vanskelig å få tak i fisk til fiskesuppekraft. Fiskekraft koker du på fiskehode og ryggbeinet av fisken, og i motsetning til annen kraft, trenger ikke denne putre mer enn 20 minutter til en halvtime. En annen enkel løsning er å slenge hele fisken i gryta, og la den trekke til kjøttet løsner fra beinet. Så bruker du hullsleiva til å fiske ut fiskebitene, men resten får trekke en stund til. Hvis du ikke ha fiskehode og bein, eller hel fisk, kan du bruke rekeskall. (Det kan være lurt å fryse rekeskall etter en rekeaften). Stek rekeskallet i gryta i litt olje. Hell på vann og la småputre i cirka en halv time. Sil av.

Nå koker du de grønnsakene du ønsker i fiskekrafta – for eksempel gulrot, fennikel, raspet ingefær og purre. Krydre med salt og pepper. Mot slutten av koketiden tilsetter du fløte (1-2  desiliter til 7 desiliter kraft). Når grønnsakene er møre, tilsetter du fiskebiter, og eventuelt reker eller blåskjell. Fisk og sjømat skal tilsettes helt på slutten og ikke koke, da blir de seige.

TIPS: Mange liker hvitvin i fiskesuppa. De freser du grønnsakene lett i smør eller olje, før du tilsetter hvitvin. Kok opp og tilsett kraft. La koke til grønnsakene er møre, før du tilsetter fløte og krydder. Legg fisk og skalldyr i helt på slutten.

Gresk suppeoppskrift

I Hellas er det vanlig å tilsette en blanding av egg og sitronsaft (avgolemono) til kjøttsuppe og grønnsakssupe. Et egg vispes godt med saften fra en sitron. Tilsett suppa helt på slutten – den må ikke koke etterpå, bare bli varm. Gir en syrlig smak til suppa, som passer godt til både kjøtt og grønnsaker.

 

GRATIS OPPSKRIFTSHEFTE

middelhavskost

MIDDELHAVSMIDDAG PÅ UNDER EN HALV TIME!

Ja, det er mulig å lage en deilig, sunn middag, fra bunnen av, på under en halv time.

Last ned gratis hefte med 5 deilige og enkle middagsoppskrifter som tar deg til Middelhavet på under 30 minutter.

Når du takker ja til heftet, godtar du også at jeg sender deg eposter med info om helse, Middelhavskost, kurs og bøker. (No spam, only love).