God tarmhelse er et fundament for at vi skal føle oss sunne, friske og ikke minst, glade. Tarmen trenger å sjarmeres med mat den liker for å fungere så bra som mulig. Meditasjon, yoga eller annen beroligende og stressenkende praksis bidrar også til god tarmhelse.

Tarmhelse og hjernen

Du har sikkert hørt om begrep som «tarmens intelligens» eller den «intelligente tarmen». Det finnes 100 millioner nerveceller i tarmveggen (mot 30 milliarder i hjernen). Tarmen har sitt eget nervesystem og ståa i tarmen påvirker oss antageligvis også mentalt langt mer enn vi hittil har vært klar over. Hjernen i tarmen kan opptre helt uavhengig av resten av kroppen.

En av de viktigste nervene i kroppen er vagusnerven. Den forbinder hjernen med innvollene. Hvis du føler deg engstelig, og samtidig føler at det er vanskelig å puste, du får sommerfugler i magen og kanskje til og med diare, så er vagusnerven involvert.

Serotonin er et hormon som bidrar til å gi oss stabilt og godt humør. Stoffet lages fra aminosyren tryptofan, og mesteparten finner vi i tarmen – ikke i hjernen, som man kunne tro. Mangel på serotonin er satt i sammenheng med både angst, depresjon og søvnmangel. Serotonin påvirker også fordøyelsen, og bidrar til regelmessig avføring.

Vagusnerven kan påvirkes av meditasjon, yoga og pusteøvelser. Det er trolig en av grunnene til at yoga kan lindre symptomer ved IBS (irritabel bowel syndrome) like godt som diett, som denne studien viser.

Tarmhelse og opptak av næringsstoffer

Mesteparten av næringsstoffene tas opp i tarmen, gjennom spesifikke kanaler, og det er en annen grunn til at god tarmhelse er så viktig. Det bidrar til å maksimere absorpsjonen av næringsstoffene. Samtidig som vi gjerne vil at kroppens celler skal få den næringen de trenger, vil vi ikke at farlige bakterier, virus eller andre kroppsfiendtlige stoffer, som har kommet seg inn i tarmen når vi spiser, skal kunne lekke inn i blodbanen. Derfor trenger vi også en sterk og sunn tarmvegg.

Så – sjarm tarmen! Det gjør du ved å spise fiberrik mat, som gir næring til de gode bakteriene i tarmen, og ved å spise fermentert mat (som inneholder snille bakterier).

KICKSTART ET SUNT KOSTHOLD –

GRATIS GUIDE MED MINE 5 BESTE TIPS.

 

Når du takker ja til guiden, godtar du også at jeg sender deg en epost nå og da med oppskrifter, artikler om kosthold og helse, og info om kurs og bøker.