God tarmhelse er et fundament for at vi skal føle oss sunne, friske og ikke minst, glade. Mange av oss tenker først på hvordan det står til med tarmen hvis vi plages mye med forstoppelse, diare, «vondt i magen» eller såkalt stressmage (dyspepsi).

De seinere årene har vi imidlertid fått stadig mer kunnskap om hvor viktig det er med en sterk og sunn tarm også når det gjelder generell helbred, vekt, autoimmun sykdom og mental helse.

Tarmen trenger å sjarmeres med mat den liker for å fungere så bra som mulig. Yoghurt og annen fermentert mat tilfører sunne bakterier til tarmen, mens grove kornprodukter, frukt, grønnsaker og belgfrukter inneholder mye fiber, som gir mat til tarmbakteriene. Visste du at hvis tarmbakteriene ikke får nok fiber, begynner de å spise på tarmveggen?

Middelhavskosten har et høyt innhold av grønnsaker, belgfrukter, yoghurt og fermenterte oster, og er en av grunnene til at dette kostholdet også bidrar til god tarmhelse.

Tarmhelse og hjernen

Meditasjon, yoga eller annen beroligende og stressenkende praksis bidrar også til god tarmhelse.

Du har sikkert hørt om begrep som «tarmens intelligens» eller den «intelligente tarmen». Det finnes 100 millioner nerveceller i tarmveggen (mot 30 milliarder i hjernen). Tarmen har sitt eget nervesystem og ståa i tarmen påvirker oss antageligvis også mentalt langt mer enn vi hittil har vært klar over. Hjernen i tarmen kan opptre helt uavhengig av resten av kroppen.

En av de viktigste nervene i kroppen er vagusnerven. Den forbinder hjernen med innvollene. Hvis du føler deg engstelig, og samtidig føler at det er vanskelig å puste, du får sommerfugler i magen og kanskje til og med diare, så er vagusnerven involvert.

Serotonin er et hormon som bidrar til å gi oss stabilt og godt humør. Stoffet lages fra aminosyren tryptofan, og mesteparten finner vi i tarmen – ikke i hjernen, som man kunne tro. Mangel på serotonin er satt i sammenheng med både angst, depresjon og søvnmangel. Serotonin påvirker også fordøyelsen, og bidrar til regelmessig avføring.

Vagusnerven kan påvirkes av meditasjon, yoga og pusteøvelser. Det er trolig en av grunnene til at yoga kan lindre symptomer ved IBS (irritabel bowel syndrome) like godt som diett, som denne studien viser.

Tarmhelse og opptak av næringsstoffer

Mesteparten av næringsstoffene tas opp i tarmen, gjennom spesifikke kanaler, og det er en annen grunn til at god tarmhelse er så viktig. Det bidrar til å maksimere absorpsjonen av næringsstoffene. Samtidig som vi gjerne vil at kroppens celler skal få den næringen de trenger, vil vi ikke at farlige bakterier, virus eller andre kroppsfiendtlige stoffer, som har kommet seg inn i tarmen når vi spiser, skal kunne lekke inn i blodbanen. Derfor trenger vi også en sterk og sunn tarmvegg.

sunnere kosthold

Nyhet!

BINGO FOR SUNNERE KOSTHOLD

Ønsker du å spise sunnere, men føler at det skorter på gjennomføringsevnen?

Har du det litt som Peer Gynt: tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!

Trenger du et lite spark bak for å ta de sunne valgene?

Da er bingo for sunnere kosthold noe for deg! For bare kr 129 får du et bingobrett hvor hvert felt rett og slett er et sunt matvalg. Det fungerer som en motiverende sjekkliste.

Klarer du å krysse av alle feltene på ei uke?

WOW! Da har du virkelig gjort noe kroppen din vil belønne deg for med mer overskudd og energi. Powerwoman! 👍🏻