Her får du en mini-innføring i meditering – min adventsgave til deg, med ønske om en stressfri og koselig førjulstid!

Meditasjon er for hjernen hva mosjon er for kroppen…

Meditasjon gjør sjelen lykkelig og jevnlig (daglig) meditasjon forbedre helsa di.

Meditasjon har en positiv effekt på en rekke sykdommer, fra hjerte- og karsykdommer – som er den viktigste dødårsaken i Norge, til depresjon og angst.

  • Meditasjon påvirker det sympatiske nervesystemet slik at kroppen produserer mindre av stresshormonene adrenalin, noradrenalin og kortisol.
  • Meditasjon senker blodtrykket og etter et par måneder med meditasjon kan mange pasienter til og med slutte med blodtrykksmedisin.
  • Meditasjon gir mindre åreforkalkning (atherosklerose), ettersom høyt blodtrykk er den viktigste faktoren som over tid fører til fortetning av blodårene, noe som igjen kan føre til hjertesvikt.
  • Meditasjon senker både det systoliske og det diastoliske blodtrykket. Høyt systolisk blodtrykk øker særlig risikoen for slag.
  • Pasienter med koronare hjertesykdommer som mediterer jevnlig får sjeldnere angina pectoris.
  • Meditasjon har vist seg å heve terskelen for anfall av depresjon og angst.
  • Meditasjon lindrer symptomene ved overgangsalder ved å bidra til hormonell balanse i kroppen.
  • Meditasjon kan hjelpe mot insomnia, både ved at man lettere kan kontrollere egne tanker og legge huskelister og konflikter til side, men også ved å senke nivået av stresshormoner i kroppen.

For min egen del synes jeg det å meditere er som å få en ekstra sans. Jeg har mye bedre kontakt med meg selv enn tidligere, og er flinkere til å ta avgjørelser som er riktigere for meg – uavhengig av hva andre synes og mener.
Det er vel det som kalles god intuisjon?

Meditasjon hjelper meg også til å være mer bevisst øyeblikket. Det bidrar altså til mindfulness.

Meditasjon er ikke avslapping eller visualisering. Meditasjon er en øvelse for sinnet og hjernen. Gjennom meditasjon vil du blant annet lære deg å styre din egen tankevirksomhet bedre. Du blir flinkere til å legge bekymringer til side. Du blir flinkere til å skyve negative, etsende og uproduktive tanker vekk. Du får flere a-ha øyeblikk hvor du får gode ideer til problem du trenger å løse. Du blir mer intuitiv.
Kort sagt: Du blir mer oppmerksom.

Det er en misforståelse at når du mediterer så beveger du deg inn i en annen verden eller virkelighet, og mister all fornemmelse av hvor du befinner deg her og nå. Riktignok kan du oppleve slike øyeblikk, men samtidig er du og skal du være fullt bevisst alle lyder, lukter, temperatur, vær etc. der du befinner deg.

Målet er å være fullstendig avslappet i kroppen, og samtidig 100 prosent skjerpet i hodet. Så det sier seg selv at man ikke skal legge seg ned og slappe av, da risikerer man bare å sovne

De gamle yogiene utviklet de fysiske øvelsene i yoga så de skulle kunne klare å sitte og meditere i timesvis og det kan være fint å gjøre litt yoga før du setter deg ned for å meditere.

Det er viktig å ha det godt i kroppen. Du skal kunne sitte avslappet med rett rygg, uten at det begynner å klø, prikke eller gjøre vondt i armer og bein. Dette er selvfølgelig også en treningssak.

I begynnelsen setter du deg på golvet eller en pute i skredderstilling, hvis du er komfortabel og kan sitte med rett rygg, eller sitt på en stol. Du skal ikke krysse beina.

Hendene kan ligge avslappet i fanget eller på lårene. Du kan også sitte med håndflaten vendt oppover, og la tommel og pekefinger møtes og danne en sirkel, mens de tre andre fingrene ligger strake. En slik håndlås, chin mudra, vil være en fysisk påminnelse om at nå mediterer du (du sitter ikke og tenker på hva du skal lage til middag eller regner på hva sommerferien vil koste). Tommelen symboliserer den guddommelige kraft og pekefingeren din den menneskelige bevissthet. Sirkelen symboliserer unionen mellom deg og den guddommelige kraft.Ideelt sett skal du sitte helt stille mens du mediterer.

Du skal ikke bytte stilling, vifte vekk fluer eller legg håret på plass mens du sitter. I begynnelsen kan dette være vanskelig. Men prøv å simpelthen akseptere den flua som kryper på håndleddet ditt, eller prikkingen i foten fordi den holder på å sovne. Det er imidlertid ingen katastrofe om du finner ut at du må røre litt på leggen eller ikke holder ut at en hårlokk kiler deg i panna. Sett deg raskt tilbake i stillingen og ta fokus på meditasjonen igjen.

Da jeg først fikk instrukser i meditasjon av en buddhist og meditasjonslærer jeg kjente, sa hun at man skal holde øynene åpne.  For meg et dette fullstendig umulig og jeg har gitt opp. Jeg tror jeg har like stort utbytte av å meditere med lukkede øyne som jeg ville ha hatt om jeg hadde klart å holde de åpne. Du får prøve deg fram til hva du er mest komfortable med.Husk: Du skal fokusere på selve meditasjonen. Hvis du etter å ha meditert noen ganger fortsatt blir distrahert av å ha åpne øyne så lukk de.

Jeg har ofte hørt folk si at de er altfor rastløse eller urolige til å meditere. Men meditasjon er trening – og det er nettopp hvis du føler at tankene kverner konstant eller at du alltid er litt anspent eller energisk at du særlig vil ha utbytte av meditasjon.

Når vi mediterer ønsker vi å tømme hodet for tanker eller gripe øyeblikket mellom tankene.

Ingen klarer dette på første forsøk! Og det er heller ikke noe å bli stressa over om du aldri får det til. Det er helt normalt å tenke på hva du skal handle i julegaver eller hva sjefen mente med de rare bemerkningene han kom med på morgenmøtet. Poenget er å lære seg å skyve disse tankene tilside.

Det å meditere blir et lite frirom, en fristund i hverdagen. Og det er noe du kan gjøre overalt og nårsomhelst. I begynnelsen er det nok lurest å gjøre det innendørs, i et relativt stille rom. Men etterhvert kommer du til å bli flinkere til å ikke bry deg om lyder og lukter, og kan også meditere utendørs.

Du skal ikke stenge lyder, lukter og det som skjer rundt deg ute, som om du går inn i en transe. Tvert imot, du skal forholde deg til det helt bevisst. Du skal registrere det, men akkurat som tanker som dukker opp skal du kunne skyve dette tilside og ikke for eksempel begynne å hause deg opp over veivesenets bråkete pressbor eller ei bikkje som bjeffer..
Da begynner vi:

Hvis du ikke har meditert særlig tidligere starter vi med fem minutter. Still vekkerklokke. Skru av mobilen.
Sett deg godt tilrette. Lukk øynene hvis du vil. Ta et par dype åndedrett. Pust inn gjennom nesen og ut gjennom munnen.
På innpust teller du «1» inni deg, og på utpust «2».
Hver gang det kommer en forstyrrende tanke inn i hodet ditt sender du den ut igjen og vender tilbake til pusten og tellingen. 1-pust inn, 2-pust ut. 1-pust inn, 2 – pust ut.
Når klokka ringer åpner du øynene og sitter et øyeblikk og tar inn omverdenen.

Du kan også bruke ord som fred eller lykke på innpust og angst, uro eller sinne på utpust. Finn ord eller uttrykk som du føler at vil gjøre deg godt!
Eller bruk det klassiske so-oum (aoum eller houm, som det også skrives). So på innpust, oum på utpust.

Ifølge de gamle yogier er oum den lyden hele Universet vibrerer på, og å bruke oum når man mediterer vil forene deg med Universet. Det at du er ett med Universet betyr at Universet også er i deg – et annet navn for ditt høyere selv eller rett og slett din indre stemme – og det er jo nettopp den vi blir flinkere å lytte til gjennom meditasjon.

Oum er foresten den etymologisk roten av ordet amen – nok et eksempel på hvordan alle religioner har hentet elementer fra hverandre.