Nå er det tid for å høste tang og tare. Akkurat som på land, starter vekstsesongen i havet om våren, og mange taresorter er på sitt fineste nå.
Alle tang- og taresorter kan spises. Det eneste du skal passe på, er å ikke høste tare som ligger og flyter i vannet eller i fjæra, da du ikke vet hvor den har vokst. Du bør selvfølgelig heller ikke høste tare som vokser nær utslipp.
For å høste tang og tare, bør du gå i fjæra når det er fjære sjø. Du kan lett sjekke tidspunktet for der du bor på Kartverkets nettsider.
Jo lavere tidevann, jo lettere er det å finne de ulike sortene. Nærmest land finner du de kjente sortene som grisetang, blæretang og sagtang. Både blæretang og grisetang er fine å bruke friske, i salat eller suppe eller salat. Du klipper av de nyeste skuddene.
På bildet over ser du fingertare/stortare som ligger og dupper i sjøen, og Line som holder opp en klase. På bildet av meg i båten, holder jeg en stor sukkertare. Til høyre ser du butare. Forskjellen på butare og sukketare er at butaren er mye smalere, mens sukkertaren har bølgete blad. Når de er unge kan de være litt vanskelig å se forskjellen. Til venstre holder jeg søl.
Jeg har høstet mye i Frøyaområdet (Trøndelag), og der vokser sølen ofte oppå stortaren og fingertaren. Andre steder kan du finne den på steiner i sjøen. Sukkertare og butare vokser gjerne inntil berg, mens stortare og fingertare gjerne danner jungelaktige kratt i sjøen. Du høster taren ved å skjære av med kniv eller klippe av skudd med saks. Husk å alltid la rikelig stå igjen. 🙂
Bruk av tang og tare i mat
Det er mange måter du kan bruke tang og tare i mat. Frisk tare kan brukes i salater eller supper. Du kan pakke inn fisk i tare og grille eller bake den. Og du kan grille eller steke taren – da blir den som chips.
Den beste måten å oppbevare taren på er å tørke den. Du kan henge den på klessnor eller legge den på en rist eller et tørkestativ. Det er viktig at luft slipper til, så den ikke råtner.
Tørket tare kan for eksempel knuses og brukes som krydder. Hvis du bløtlegger tørket tare blir den som ny, og kan brukes på samme måte som frisk tare.
Ønsker du lære mer om innhøsting av tang og tare og bruk i mat? Du kan hyre meg til kurs. Ta kontakt på epost tove@tovececiliefasting.com.