Har du jernmangel? Jernmangel er relativt vanlig, særlig hos kvinner som har kraftig menstruasjon. Også veganere og vegetarianere kan noen ganger har utfordringer med å få i seg nok jern.

Jern er nødvendig for at blodet skal kunne frakte oksygen til cellene. Hvis ikke cellene får nok oksygen, blir du fort trøtt og andpusten.

Kjøtt er en god kilde til jern. Men det finnes også mange gode veganske kilder til jern. Hvis du er veganer/vegetarianer – eller bare ikke like å spise så mye kjøtt – er dette gode kilder til jern:

  • Belgfrukter
  • Hirse
  • Havregryn
  • Mørkegrønne bladgrønnsaker
  • Frø
  • Tørket frukt som for eksempel fiken, svisker og aprikos.

I Hellas, hvor jeg har bodd i mange år, husker jeg godt hvordan noen venner fikk beskjed fra barnelegen om å servere datteren linser eller bønner flere ganger i uka fordi hun var «blodfattig» – og det hjalp!

Viktig hvis du har jernmangel:

Det som er viktig å huske på er at det jernet som finnes i planter trenger C-vitamin for å blitt tatt opp av kroppen. Lager du for eksempel grøt av hirse eller havre kan du servere den med litt bær eller drikke et glass appelsinjuice ved siden av. Linser og bønner kan spises med for eksempel paprika eller tomat.

Kaffe og te bremser opptaket av jern i kroppen. Hvis du har jernmangel bør du altså drikke kaffe og te mellom måltidene, ikke til maten.

MIDDELHAVSKOST PÅ NORSK

middelhavskost

 

 

Middelhavsmaten regnes som verdens sunneste kosthold. Hvordan spiser du som en greker, italiener eller spanjol når du bor i Norge? Last ned gratis guide.

Når du sier ja til guiden, godtar du også at jeg sender deg nyhetsbrev med info om mat og helse, kurs og bøker.