Bønner og linser er en av de viktigste ingrediensene i Middelhavskjøkkenet. Bønner og linser er rimelig hverdagsmat, særlig hvis du kjøper tørkede bønner og linser og tilbereder selv.  Hvis du ønsker å spare penger på matbudsjettet, samtidig som du faktisk får i deg sunnere mat (og ikke motsatt, som det gjerne blir velger du billige first price produkter), vil jeg anbefale deg å koke en hel pakke bønner, linser eller kikerter om gangen, og så fryse ned i prosjonspakker.

Belgfrukter kan godt erstatte kjøtt og fisk som proteinkilde, og inneholder i tillegg rikelig med fiber, mineraler og vitaminer. Dette er altså megasunn mat. Hvis du opplever å få oppblåst mage/vondt i magen av bønner og linser, kan du lese mine tips her.

Slik bruker du bønner og linser:

Brune og grønne linser passer godt i supper og gryter. Du kan gjøre det veldig enkelt: Tilsett en eller to desiliter ferdigkokte linser i en tomatsuppe. Hva med å teste en 5000 år gammel minoisk oppskrift på linsegryte? Eller denne linse- og risgryta fra Libanon?

Linser kan også godt brukes i saus til bakte grønnsaker, som her til bakt søtpotet og fennikel.

Du kan også mose brune og grønne linser med kjøttdeig, som du så enten har til pasta eller lager kjøttkaker.

Røde og gule linser er lettkokte og egner seg godt som puré, slik som i denne enkle oppskriften. Du kan også blande moste linser i potetstappe.

Kikerter, med sin karakteristiske nøttesmak, passer godt i salat – og gjerne med litt sitron i dressingen. Hummus og falafel (kikertburger) er to klassikere med kikerter. Eller hva med å prøve ovnsbakt kylling med kikertsaus?

Tips til deilig og sunn snacks (alternativ til potetgull):

Rull kokte kikerter i olivenolje, chilipulver, spisskummen og salt. Legg på bakepapir og bak i stekovnen på 200 grader i crika 30 minutter.

Hvite bønner kan minne litt om potet i konsistens. Moste hvite bønner kan gjerne erstatte potetstappe. En klassiker er ovnsbakte hvite bønner i tomatsaus, som egner seg både til frokst med et speilegg og til middag med for eksempel tzatziki og fetaost på siden. Fasoulada, bønnesuppe, er den greske nasjonalretten – oppskrift finner du her.

Hvite bønner hører også hjemme i italiensk minestronesuppe.

Du kan også mose hvite bønner og blande med grønnsaker i en grønnsaksburger.

Brune bønner brukes blant annet i klassikeren chili con carne, og selvfølgelig også i vegetarversjonen chili sin carne. Bønner som moses med olje eller smør, og blandes med for eksempel stekt løk og finhakkede gulrøtter, er en annen sørmerikansk rett, som gjerne serveres som dipp til tortilla.

matkultur

VIL DU BLI MED PÅ EN MAT- OG VINREISE TIL ANDALUCIA?

Vi ønsker å gjøre vingården til et senter for gode mat- og vinopplevelser. Har du lyst til å besøke oss?

Les mer om turen HER.