Ramsløk, også kalt vill hvitløk, er blitt litt av en hype de siste årene, og ikke uten grunn: De friskgrønne bladene med sin hvitløksliknende smak kan gi et løft til mange retter. Dessuten er ramsløken anvendelig både til pesto, i oljer og i smør – bare for å nevne noe. Og selvfølgelig er også ramsløk en næringsrik vekst med mange av de samme egenskapene som hvitløk: Antiseptisk, bakteriedrepende, blodtrykkssenkende og kolesteroldempende. Den virker også mot fordøyelsesplager. (Les mer om ramsløkens fortreffelighet på Urtekilden).

Jeg elsker å gå i skog og mark og plukke ville vekster til matlaging, og er så heldig at Småland (hytta mi) er en kort biltur unna Stangvik, hvor du nærmest vasser i ramsløk i flere av skogholtene i bygda. Fra midten av april og utover er det bare å forsyne seg av blader. Røttene skal ha best medisinsk virkning, men de kan få stå for å sikre at ramsløken kommer igjen år etter år.

Riktignok mister planten raskt sine medisinske egenskaper når den tørkes, men den beholder smaken og er fin å bruke som krydderurt. Ettersom jeg verken har urtetørker eller komfyr på Småland ennå (har nettopp fått strøm) tørket jeg bladene på «gammelmåten»: Strødd utover noen aviser. Har du varmluftsovn, kan du legge bladene utover et stekebrett og sette ovnen på 40-50 grader, med ovnsdøra på gløtt. Ta ut brettet og vend bladene noen ganger, så du får luft mellom.

ramsløk

Da jeg kom tilbake på hytta etter ei uke, var bladene nesten tørre, og med ovnen på og normal innetemperatur, tok det bare et døgn før de var knusktørre nok til å kunne knuses og fylles på glass.

 

tørket ramsløk

Tørket ramsløk kan erstatte hvitløk i mange retter. Den kan også brukes istedet for gressløk, som her over speilegg, eller i omletter eller eggerøre.

egg ramsløk

FEM HVERDAGSMIDDAGER

Raskere enn Toro

Å lage mat fra bunnen er noe av det beste du kan gjøre for egen helse. Jeg ønsker å knuse myten om at det er tidkrevende og vanskelig! Her får du fem enkle, næringsrike middagsoppskrifter, som alle er raskere å tilberede enn ferdigmatprodusentenes alternativ. Helt fri for kjemiske tilsettingsstoffer.

 

Når du takker ja til oppskriftsheftet, godtar du også at jeg sender deg mattips, oppskrifter og info om kurs. Du kan når som helst melde deg av.