_MG_4067I går fikk jeg hjelp av min lille niese til å plukke Johannesurt, Prikkperikum, som vokser vilt i grøftekantene rundt Eleftheres.

I Norge blomstrer denne nyttige planten først om en måneds tid. Der er planten vanligst på Østlandet, hvor den finnes nordover til Oppland. Ellers spredt i fjord- og dalstrøk langs kysten fra Agder til Nordland, men er sjelden ytterst på kysten. Vokser oftest på noe tørre steder på nøytral eller noe kalkrik grunn, gjerne på sand- eller grusjord. Ved dyrking foretrekker prikkperikum et voksested i full sol, og en jord som er veldrenert og heller tørr. Formeres med frø eller ved deling av roten. Alt dette i følge rolv.no.

Johannesurt er kanskje mest kjent som anti-depressiva. En rekke studier viser at den kan hjelpe mot depresjon. I Norge er planten definert som legemiddel.

Her i Hellas brukes den først og fremst brukes til å lege sår, både innvendig og utvendig. Det greske navnet spathohorto, sverdurt, viser til at den i gamle dager ble brukt for å lege sverdsår.

Jeg legger blomstrene i olivenolje noen uker (til oljen har fått en flott rød farge), siler så av og har oljen stående mørkt i kjøkkenskapet til bruk særlig mot brannsår og solbrenthet. Her for noen år siden brant jeg meg stygt under matlaging på frityrolje som sprutet ut over hånda. Jeg smurte Johannesurtolje på brannsåret, som leget helt fint – i dag har jeg ikke en gang et arr. Urten inneholder flere stoffer som virker som anti-biotika. Dessuten virker den smertelindrende.

 

_MG_4087_2I Hellas brukes oljen også innvendig mot magesår. En spiseskje daglig, skal gi lindring. Hvis man ikke hæler å svelge oljen (den smaker ikke akkurat godt!) går det an å helle litt over salaten.

En liten advarsel til slutt: Det er sterke virkemiddel i denne planten. En bekjent fortalte hvordan han i en periode drakk store mengder hjemmelaget urtete, for å døyve depresjon. Som et resultat fikk han veldig tynn, sår hud over store deler av kroppen – men ble heldigvis frisk med en gang han kuttet ut teen. Brukes altså med forsiktighet!