En liten åker er gravd opp, settepoteten satt og det hele dekket med tang som gjødsel, som jeg innbiller meg er bra. Her handler det om læring og feiling, og det er veldig spennende å se om det overhodet blir spiselige poteter… Fikk Asterix og Solist (en tidligsort) av en venninne som hadde kjøpt for mye, og nå håper jeg de vil trives i jorda her hos meg.

Mitt prosjekt her på Småland er å dyrke så mye mat jeg kan på 1,7 mål. Bli mest mulig selvforsynt med ren, ekte mat. Det blir eksperimentering, med læring og feiling. Det vil si, feiling er jo også læring. For eksempel har jeg nå lært, at i leiligheten min på Bakklandet, er det for varmt og for lite dagslys til at det er særlig lurt å forkultivere grønnsaker. Sådde nepe og brokkoli, som fikk store blad på tynn stilk og pinglete rot. Plantet de likevel ut i pallekarmer her, med et lite håp. Utrolig nok ser fire nepeplanter ut til å klare seg, mens brokkolien var «a lost case».  Etterpå fikk jeg også vite at nepe skal direktesås… (men det finnes vel ingen fasitsvar på det?). Døde brokkolispirer ble erstattet med frø av ruccula og grønnkål. I nepekassen ble de små fighterne omkranset av nepefrø og et par ringblomster som skal holde skadedyr unna. Og i en tredje kasse sådde jeg gulrot.

dyrke hvitløk

Det første som havnet i jorda her, var hvitløk, som ble satt i oktober. Og så langt ser den riktig så fin ut. Så håper jeg bare vårkålen, som har dekket jorda mellom løkplantene, ikke tar helt over. Joda, har prøvd å luke. I pallekarmen bak sådde jeg tatsoi (en japansk kålsort), persille og gressløk tidlig i april. Kassen fikk stå med de gamle vindusrutene over seg til begynnelsen av mai. Tatsoi og gressløk spirer fint, mens persillen tar sin tid… Den skal som kjent først sju ganger ned til helvete for å be djevelen om tillatelse til å stikke hodet over jorda.

 

forkultivering

Når det gjelder forkultivering, virker det som om å lage minidrivhus i gjenomsiktige plastkasser med lokk, er veien til fine, sterke planter. Tidlig i april sådde jeg rødbet, estragon, solsikke, ringblomst, og rosenkål i småpotter. Kassen fikk stå lunt i solveggen med lokket over, bare med en liten sprekk for lufting.

Har begynt å plante ut solsikke og ringblomst, mens de andre skal få stå og vokse seg større. Utrolig hvor mye sterkere stilk og røtter det er på disse småplantene, enn på de som fikk overdose av varme og altfor lite lys i byleiligheten. Tror jeg har skjønnt, at hurtig spiring og raskt vekst ikke gir gode planter som klarer seg ute. Men er veldig spent på fortsettelsen…

FEM HVERDAGSMIDDAGER

Raskere enn Toro

Å lage mat fra bunnen er noe av det beste du kan gjøre for egen helse. Jeg ønsker å knuse myten om at det er tidkrevende og vanskelig! Her får du fem enkle, næringsrike middagsoppskrifter, som alle er raskere å tilberede enn ferdigmatprodusentenes alternativ. Helt fri for kjemiske tilsettingsstoffer.

 

Når du takker ja til oppskriftsheftet, godtar du også at jeg sender deg mattips, oppskrifter og info om kurs. Du kan når som helst melde deg av.