Hva er sammenhengen mellom D-vitamin og sol? Sola er vår viktigste kilde til vitamin D. Når solstrålene treffer huden din, starter en prosess som lager D-vitamin. D-vitamin kan lagres i kroppen.

Nå om sommeren, hvor vi er mye utendørs i sola, har vi sjansen til å bygge opp et godt D-vitamin-lager til vinteren. Det betyr imidlertid ikke at du skal droppe solbeskyttelse.

Lave verdier av vitamin D settes i sammenheng med en rekke sykdommer, også stoffskiftesykdom. Vi har i de siste årene blitt mer og mer klar over hvor viktig solskinnsvitaminet er for god helse. Flere studier viste at personer som ble innlagt på sykehus på grunn av korona, hadde laver verdier av vitamin D.

Mangel på eller lave nivå av vitamin D relativt vanlig, særlig vinterstid.

Generelt sier man at du trenger å utsette ansikt og underarmer for sol en halv time hver dag for å få nok vitamin D. Det kan være store variasjoner. Hvis du har lys hud lagrer den mer vitamin D enn mørk hud, så mørkhudede vil trenge å være lenger i sola enn lyshudede for å få like mye av vitaminet.

Det er ikke slik at jo lenger du soler deg, jo mer vitamin D lagres i huden. Når grensen for hva huden kan lagre er nådd, vil ikke mer tas opp. Maksimalt opptak skjer lenge før du blir brun!

Kle på deg

Du skal ikke droppe solkremen for å få nok vitamin D. Solkrem dekker ikke kroppen så godt at huden overhodet ikke tar opp vitamin D. Solkrem er på en måte reserveløsningen: Den beste solbeskyttelsen er tynne klær, solhatt og solbriller. Et annet godt råd, er å unngå sola når skyggen din er kortere enn høyden din.

Fordi om du er brun, betyr det ikke at du ikke kan bli brent. Etter å ha fått farge i sola har du en beskyttelse tilsvarende solfaktor 3. Anbefalt solfaktor er 30.

Kosthold, D-vitamin og sol

Det viktigste kostholdskilden til vitamin D er fet fisk, rogn og tran. Reker inneholder også endel av dette vitaminet. Dagsbehovet for vitamin D er 10 μg (20 μg hos eldre). 100 gram makrell inneholder cirka 6,5 μg, 100 gram reker 3,5 μg og 100 gram torsk 2,3 μg. I en spiseskje tran får du 24 μg vitamin D.

Kostholdet kan også gjøre huden din sterkere slik at du ikke så lett får skader av sola (men du bør likevel bruke beskyttelse!). Særlig antioksidanter i maten kan motvirke solskade. Antioksidanter finner du i frukt og grønnsaker. Mørk sjokolade og kaffe er også en god kilde til antioksidanter.

Lavt stoffskifte

KOSTHOLD- OG LIVSSTILSRÅD

Både høyt og lavt stoffskifte skyldes oftest autoimmun sykdom. Det betyr at kroppens immunsystem angriper friske celler. I likhet med de fleste andre autoimmune sykdommer, kan kosthold- og livsstilendringer ofte redusere symptomene, gjøre at du føler deg bedre og får bedre livskvalitet, og noen ganger føre til at du blir helt frisk. Det har jeg selv kjent på kroppen. Les min historie HER.

Få mine beste tips til hvordan du selv kan ta grep for å få det bedre i denne gratis guiden.